ΚΟΣΜΟΣ

Θέατρο επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο - Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις

Θέατρο επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο - Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις
To USS Gerald R. Ford στην Ανατ. Μεσόγειο Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78)

Στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο έχει στηθεί ένα νέο θέατρο επιχειρήσεων απο τους Αμερικανούς, ενώ η νατοϊκή Συμμαχία παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, με την ναυτική Συμμαχική Δύναμη SNMG-2 που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

Το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD και ο Στόλος του λειτουργεί ώς σύμβολο αμερικανικής αποφασιστικότητας σε κρίσεις, αλλά και αποτροπής απέναντι στους τρομοκράτες της Χαμάς, την οργάνωση Χεζμπολάχ και τον μεγάλο τους εχθρό το Ιράν. Το υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο είναι σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής, πανέτοιμο να αντιδράσει ακόμα και σε εμπλοκή 3ης χώρας.

F-18 Hornet του αεροπλανοφόρου USS JERALD FORD.Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες το USS GERALD FORD βρίσκεται Νότια της Κύπρου 200ν.μ δυτικά απο τις ακτές Λιβάνου – Ισραήλ, ενώ συνοδεύεται απο 5 ισχυρά πολεμικά πλοία. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga USS Normandy και τέσσερα αντιτορπιλικά τελευταίας τεχνολογίας κλάσης Arleigh Burke, το USS Thomas Hudner, το USS Ramage, το USS Carney και το USS Roosevelt. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και δύο αμερικανικά υποβρύχια με τεράστια δύναμη πυρός.

Φωτογραφία απο τη γέφυρα του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford (CVN 78).Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Στην περιοχή κατευθύνεται, όπως έχει ανακοινωθεί και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS EISENHOWER, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο σε περίπου μια εβδομάδα. Στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου εως τώρα έχει ενταχθεί το καταδρομικό USS Philippine Sea και δύο αντιτορπιλικά, το USS Gravely και το USS Mason, ενώ αναμένεται να το συνοδεύσουν ακόμα δύο πολεμικά πλοία, ενώ θα διασχίζει το Γιβραλτάρ, τα οποία θα αποπλεύσουν πιθανότατα απο την ισπανική βάση Ρότα, στην οποία ελλιμενίζονται αμερικανικά πλοία.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ "USS G. FORD"

Εξοπλισμός

- 8 Mοίρες αεροσκαφών επίθεσης και υποστήριξης

- 80 F18 HORNET & Growler για ηλεκτρονικό πόλεμο

- Iπτάμενα ραντάρ για υποστήριξη

- Ελικόπτερα Sikorsky

- Μεταγωγικό αεροσκάφος

- Μη επανδρωμένα αερoσκάφη

ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΥ "USS G. FORD"

Οπλα και δυνατότητες

- Αντιπυραυλικό σύστημα Αιγίς

- Πάνω από 200 βλήματα επιφανείας-εδάφους

- Συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου

- 26 πυραύλους Tomahawk Cruise και αντιπλοϊκους πυραύλους Harpoon (στο καταδρομικό USS Normandy)

- Κάθε αντιτορπιλικό διαθέτει 2 συστήματα αυτοπροστασίας

Tα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη φέρουν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα, στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο υπάρχει μεταγωγικό αεροσκάφος για ενδεχόμενες επιχειρήσεις μεταφοράς ανθρώπων, (στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη μεταφορά Αμερικανών που εγκαταλείπουν το Ισραήλ σε γενικευμένη σύρραξη), όπως και εφοδίων. Τα πλοία συνοδείας είναι εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα Αιγίς, κατάλληλο για την αναχαίτιση πυραύλων και ρουκετών, όπως εκείνων της Χαμάς, αλλά και εναντίον βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Πρόκειται για σημαντική δυνατότητα σε περίπτωση που η οργάνωση Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο επιλέξει να χρησιμοποιήσει κάποιους από τους περίπου 140.000 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει από το Ιράν.

Μαχητικά αεροσκάφη F-Hornet του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, πετούν πάνω απο τη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο στις 11 Οκτωβρίου 2023.Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Τα συνοδευτικά πλοία παρέχουν αεράμυνα περιοχής και μπορούν επίσης να αναλάβουν τη φρούρηση της συνοριακής ζώνης με τον Λίβανο, αλλά και να προσφέρουν αντιπυραυλική ομπρέλα σε παραθαλάσσιες ισραηλινές πόλεις. Διαθέτουν πάνω από 200 βλήματα επιφανείας-εδάφους, δύο συστήματα αυτοπροστασίας το καθένα και 26 ισχυρούς πυραύλους Tomahawk Cruise. Όπως λένε οι Αμερικανοί ο τηλεκατευθυνόμενος Tomahawk είναι το απόλυτο υπερόπλο, ο "βασιλιάς των επιθέσεων", λόγω της μεγάλης του εμβέλειας που φτάνει τα 1200χλμ.

Όσον αφορά στα ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου, με αυτά μπορούν να μεταφερθούν και στη συνέχεια να αποβιβαστούν κομάντος των ΗΠΑ στη Γάζα προκειμένου να διασώσουν τους Αμερικανούς ομήρους.

Αμερικανικές πηγές σημειώνουν ότι ο επιβεβαιωμένος θάνατος Αμερικανών πολιτών στη Γάζα νομιμοποιεί πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ με τη χρήση αεροσκαφών.

F8GSP4KXsAAGSS2.jpg
Νυχτερινή απεικόνιση του καταστρώματος απογείωσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford.Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στη περιοχή και περίπου στα 50-60νμ απο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται αναπτυγμένη η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη SNMG2. Χωροταξικά τα συμμαχικά πολεμικά πλοία με ναυαρχίδα τους το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan D37 και οι φρεγάτες απο Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο τριεθνές σημείο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ασκούνται υπο της οδηγίες της Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ