ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα - Συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς

Στο Ισραήλ φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα - Συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς
Ισραηλινά τανκ κατευθύνονται στα σύνορα με τη Γάζα AP Photo/Ohad Zwigenberg

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν σήμερα Παρασκευή (13/10) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντάνται με τον Μαχμούντ Αμπάς

Η επίσκεψη των ηγετικών στελεχών της Ε.Ε. έχει σαν σκοπό για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και να συναντηθούν με την ισραηλινή ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη (12/10) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ. Σήμερα ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα σε παρέμβασή του την Τετάρτη (11/10) δήλωσε ότι η κλιμακούμενη βία έδειξε ότι η περιοχή «δεν θα έχει σταθερότητα, ασφάλεια ή ειρήνη» χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους κυρίαρχου επί των εδαφών που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή, πρόσθεσε

Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών τόπων του ισλάμ στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσά τους και το τέμενος Αλ-Ακσα, και εγγυητής του καθεστώτος που τους διέπει, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Όσο για τη συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς θεωρείται εθυμοτυπική δεδομένου ότι η επιρροή του Αμπού Μάζεν περιορίζεται στη Δυτική Όχθη και η Φατάχ είναι ορκισμένος εχθρός με την Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Στο κάδρο μπήκε και το Ιράν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν να προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, ο πόλεμος μπορεί να ανοίξει σε «άλλα μέτωπα», μια προφανής αναφορά στη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Οι δηλώσεις έγιναν από έφτασε στη Βηρυτό όπου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ μαζί με Λιβανέζους αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ