ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικά βίντεο: Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν μια «ανάσα» από τα ισραηλινά σύνορα

Αποκαλυπτικά βίντεο: Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν μια «ανάσα» από τα ισραηλινά σύνορα
Άσκηση μαχητών της Χαμάς έξω από την Παλαιστινιακή πόλη Al-Mawasi (Hamas via AP)

Κάτω από την μύτη των Ισραηλινών, οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν για την ολομέτωπη επίθεση στο νότιο Ισραήλ που οδήγησε σε σφαγές στα κιμπούτς και πυροδότησε την στρατιωτική αντίδραση του Τελ Αβίβ. 

Σε ένα βίντεο του Δεκεμβρίου του 2022, μαχητές της Χαμάς φαίνονται να κατακλύζουν έναν χώρο εκπαίδευσης, να ρίχνουν ρουκέτες και να αιχμαλωτίζουν δήθεν αιχμαλώτους, ενώ περικυκλώνουν εικονικά ισραηλινά κτήρια.

Το στρατόπεδο, όπως δείχνει η ανάλυση του βίντεο που έγινε από το CNNi, είχε μόλις κατασκευαστεί και βρισκόταν πολύ κοντά στο πέρασμα Ερέζ.

Πρόκειται για την πεζοδρομημένη διάβαση μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, από την οποία μαχητές της Χαμάς πέρασαν στο νότιο Ισραήλ.

Ένα άλλο βίντεο, που τραβήχτηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, δείχνει μαχητές της Χαμάς να εξασκούνται σε απογειώσεις, προσγειώσεις και επιθέσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς (παρά πέντε) - την ίδια ασυνήθιστη στρατηγική που η Χαμάς χρησιμοποίησε με θανατηφόρο αποτέλεσμα στην ίδια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το CNNi έβαλε στο μικροσκόπιο σχεδόν δύο χρόνια εκπαίδευσης και προπαγανδιστικών βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις για να αποκαλύψει τις πολύμηνες προετοιμασίες για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώνοντας ότι οι μαχητές εκπαιδεύτηκαν για την επίθεση σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα.

Δύο από αυτές τις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του άγονου χώρου εκπαίδευσης που φαίνεται στο βίντεο του Δεκεμβρίου, βρίσκονταν λίγο περισσότερο από 1.600 μέτρα από το πιο οχυρωμένο και περιπολούμενο τμήμα των συνόρων Γάζας-Ισραήλ.

Hamas via AP

Από τις υπόλοιπες τοποθεσίες: η μία βρίσκεται στην κεντρική Γάζα και οι άλλες τρεις στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Δορυφορικές εικόνες δύο ετών, που επίσης εξετάστηκαν δεν έδειξαν καμία ισραηλινή στρατιωτική δράση σε καμία από τις έξι εντοπισμένες τοποθεσίες.

Το γεγονός ότι η Χαμάς εκπαιδεύτηκε για την επίθεση σε κοινή θέα για τουλάχιστον δύο χρόνια δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Ισραήλ, το οποίο έχει την πιο εξελιγμένη στρατιωτική και κατασκοπευτική επιχείρηση της Μέσης Ανατολής, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί και να σταματήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Hamas via AP

Η απάντηση που έδωσε ο διεθνής εκπρόσωπός τους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους όταν ρωτήθηκε σχετικά ήταν ότι τα ευρήματα δεν ήταν «τίποτα καινούργιο».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς «είχε πολλούς χώρους εκπαίδευσης» και ο στρατός του Ισραήλ «χτύπησε πολλούς χώρους εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια στους διάφορους γύρους κλιμάκωσης».


Ο ίδιος στη συνέχεια υποστήριξε ότι κάποιοι από αυτούς τους χώρους «φαινόντουσαν ότι ανήκουν σε πολίτες».

Ωστόσο, πέντε από αυτούς – το έκτο ήταν ένας διάδρομος προσγείωσης – δεν είχε κάποιο χαρακτηριστικό που να έδειχνε ήταν ιδιωτικό.

Όλα περιβάλλονται από τεράστια χωμάτινα αναχώματα, τα οποία είναι ψηλότερα από τα κτίρια στους καταυλισμούς.

Τα κτήρια- τα περισσότερα δεν έχουν στέγες - είναι σχεδόν όλα κατασκευασμένα από τσιμεντόλιθους και τσιμέντο.

Ορισμένοι καταυλισμοί έχουν πύλες και φράχτες, ενώ άλλοι έχουν κράσπεδα αλλά όχι ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

«Το θέμα αυτό, μαζί με πολλά άλλα θέματα, θα διερευνηθεί από τις IDF στο τέλος του πολέμου», πρόσθεσε ο Κορνίκους.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Τα βίντεο προϊδεάζουν επίσης για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Σε ένα απόσπασμα φαίνονται μαχητές να εξασκούνται σε απογειώσεις, προσγειώσεις και επιθέσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Από την μελέτη προκύπτει ότι γυρίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Οι σκιές και η θέση του ήλιου στο βίντεο υποδεικνύουν επίσης ότι οι γυρισμένες εκπαιδευτικές συνεδρίες είτε διαρκούσαν για ώρες, είτε έλαβαν χώρα σε πολλές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς απογειώθηκαν τα ξημερώματα κοντά σε δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης που έχουν εντοπιστεί γεωγραφικά από το CNNi και βρίσκονται κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

Τα βίντεο δείχνουν ότι η ίδια τοποθεσία εξάσκησης απογείωσης που χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτα πλαγιάς είχε επίσης χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή των δικών της εγχώριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς. Τα μεταδεδομένα υποδεικνύουν ότι οι δοκιμές αυτές έγιναν μήνες πριν από τα μοντάζ με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Hamas via AP

Οι τρομοκράτες της Χαμάς φαίνονται επίσης σε προπαγανδιστικά βίντεο να εξασκούνται με τον τύπο του οπλισμού που θα χρησιμοποιούσαν για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Δημιούργησαν εικονικά ισραηλινά κτίρια και δρόμους και φαίνονται να εκτελούν διάφορες τακτικές επίθεσης σε αυτά.

Σε έναν χώρο εκπαίδευσης εκατοντάδες μέτρα από το πέρασμα Ερέζ, στον τοίχο ενός κτιρίου υπάρχει ένα σχέδιο με δύο φοίνικες και μια φιγούρα ζώου που μοιάζει με τα διακριτικά του τάγματος του Ισραήλ.

Το βίντεο τους δείχνει ακόμη και να εξασκούνται στο στρατόπεδο να παίρνουν αιχμαλώτους και να τους δένουν τα χέρια με φερμουάρ.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το στρατόπεδο κατασκευάστηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σε τρία από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης, δημιούργησαν ακόμη και ψεύτικα ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία αποτελούνται από ένα μεγάλο εξωτερικό κέλυφος που περιβάλλει ένα φορτηγό. Οι μαχητές φαίνονται να εξασκούνται σε μια επίθεση εναντίον του, εκτοξεύοντας RPG και άλλα εκρηκτικά.

Hamas militants trained for its deadly attack in plain sight and less than a mile from Israel’s heavily fortified border

By Paul P. Murphy, Tara John, Brent Swails and Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ