ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Συνεργείο του BBC εντοπίζει συγγενείς και φίλους μεταξύ θυμάτων σε νοσοκομείο

Γάζα: Συνεργείο του BBC εντοπίζει συγγενείς και φίλους μεταξύ θυμάτων σε νοσοκομείο
Σοκαρισμένος ο ρεπόρτερ του BBC Αντνάν Ελμπούρς στο νοσοκομείο Αλ Σιφά Screenshot από το βίντεο του BBC Arabic  

Συγκλονίζει το βίντεο του BBC Arabic, όχι μόνο από τις τραγικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Ο ρεπόρτερ του BBC Arabic, Αντνάν Ελμπούρς, μπήκε μαζί με την ομάδα του στο νοσοκομείο Αλ Σιφά, το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, όμως ανάμεσα στα θύματα αντίκρυσε και δικούς του ανθρώπους.

Το ίδιο και ο Μαχμούντ, ο καμεραμάν: Είδε συγκλονισμένος ανάμεσα στους τραυματίες έναν φίλο του, τον Μαλίκ. Ο Μαλίκ κατάφερε να επιζήσει. Αλλά όχι οικογένειά του.

«Αυτό είναι το τοπικό νοσοκομείο. Μέσα βρίσκονται οι φίλοι μου. Η γειτονιά μου. Αυτή είναι η κοινότητά μου», λέει στην κάμερα, σφραγίζοντας το πιο δύσκολο ρεπορτάζ της καριέρας του.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένα κοριτσάκι, που οι συγγενείς της σκοτώθηκαν και χρειάζεται βοήθεια. «Η κόρη μου έχει την ίδια ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», λέει ο Μαχμούντ.

Μια μάνα κάθεται δίπλα στα άψυχα σώματα των μελών της οικογένειάς της. Το σπίτι τους βομβαρδίστηκε νύχτα, τους βρήκε στον ύπνο.

Οι διάδρομοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι με νεκρούς. Τραγικές εικόνες επικρατούν και στο νεκροτομείο, που έχει γεμίσει. Πλέον τα πτώματα τοποθετούνται έξω από την είσοδο του νοσοκομείου.

«Δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε είδηση, ούτε η πόλη μας. Νιώθω αβοήθητος. Στους νεκρούς δεν δόθηκε καμία αξιοπρέπεια και οι τραυματίες αφέθηκαν να πονούν», λέει ο δημοσιογράφος.

Ο Ελμπούρς, ο οποίος λυγίζει on camera στο τέλος του ρεπορτάζ μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, περιγράφει τις εικόνες: «Οι τραυματίες ουρλιάζουν για βοήθεια, δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ αυτόν τον ήχο, λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ