ΑΠΟΣΤΟΛΗ CNN GREECE ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μάχες IDF και Χαμάς από αέρος στη Γάζα - Εν αναμονή της χερσαίας εισβολής

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μάχες IDF και Χαμάς από αέρος στη Γάζα - Εν αναμονή της χερσαίας εισβολής
ALAA BADARNEH / EPA

Περίπου μία ώρα μετά τη λήξη του νέου τελεσιγράφου που έδωσε ο ισραηλινός στρατός σε κατοίκους για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας, ο IDF ανακοίνωσε ότι σφυροκοπά από αέρος τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα. 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι IDF αναφέρουν ότι θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές σύντομα.

Παράλληλα, ένα drone των IDF χτυπά τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Οι IDF θα προστατέψουν τον λαό του Ισραήλ. Η Χαμάς έσφαξε αδιάκριτα αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Τώρα η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους στη Γάζα. Γι' αυτό τους ζητάμε να μετακινηθούν. Γιατί ο Ισραηλινός Στρατός θα προστατεύσει τον λαό του Ισραήλ» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

Την ίδια ώρα, βολές απάντησης έρχονται και από τους τρομοκράτες της Χαμάς, που ανταποδίδουν τα πυρά χωρίς ωστόσο να έχει γενικευτεί τη δεδομένη χρονική στιγμή η σύρραξη.

Διορία μόνο σε νοσοκομείο στη Γάζα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ έδωσε σε νοσοκομείο στη Γάζα «μόλις δύο ώρες για να εκκενωθεί», δήλωσε ανθρωπιστική οργάνωση. Οι Διεθνείς Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το νοσοκομείο Al Awda έλαβε εντολή από τη χώρα να εκκενώσει το προσωπικό και τους ασθενείς.

«Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X. Εξάλλου, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει από το πρωί 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη χερσαία επίθεσή του θα μπορούσε να αρχίσει να ενισχύεται.

Γιατί άλλαξε ώρα το τελεσίγραφο

Νωρίτερα, εξέπνευσε το τελεσίγραφο που απέστειλε ο ισραηλινός Στρατός προς τους κατοίκους της Γάζας, καθώς ενώ η διορία εκκένωσης έληγε απόψε τα μεσάνυχτα, αλλά το απόγευμα υπήρξε νέα ανακοίνωση με τη διορία να αλλάζει για τις 20:00.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος για την αραβική γλώσσα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Αβιχάι Αντράε, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 μ.μ. να κινηθούν νότια της πόλης Γουάντι Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στρατός προετοιμάζεται για μια μαζική επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία του εαυτού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Adraee.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρχικά ειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι είχαν 24 ώρες για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για μια κίνηση τακτικής, καθώς, στην πραγματικότητα δεν αναμένεται να υπάρξει έναρξης της χερσαίας εισβολής από τον Ισραηλινό Στρατό απόψε.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι πρόκειται για αύξηση της πίεσης προς τους μαχητές της Χαμάς, καθώς εφόσον επιταχυνθεί η εκκένωση από άμαχους πολίτες στις γύρω περιοχές, τότε θα μπορούν να δράσει πιο εύκολα ο IDF.

Αίγυπτος: «Σοβαρή παραβίαση» το τελεσίγραφο

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος απέρριψε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για την εκκένωση της Γάζας, ως «σοβαρή παραβίαση», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της περιοχής.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Εισβολή του IDF στη Γάζα ψάχνοντας για ομήρους

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός, το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) επιβεβαίωσε πως υπήρξαν μεμονωμένες επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε τις επιδρομές προσπαθώντας να «σαρώσει» τη συνοριακή περιοχή για διείσδυση τρομοκρατών της Χαμάς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έγιναν προσπάθειες εντοπισμού των αιχμαλώτων πολέμου, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρομοκράτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και ενός που εκτόξευσε κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ