ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις - Επεισόδια στη Ρώμη     

Γερμανία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις - Επεισόδια στη Ρώμη     
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη Νέα Υόρκη AP Photo/Yuki Iwamura

Με φόντο την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την Παρασκευή, 13/10  τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί στις πόλεις της Γερμανίας, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.

Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις.

Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ διευκρίνισε πάντως ότι η απόφασή της δεν συνεπάγεται καθολική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

«Στη Γερμανία ο καθένας επιτρέπεται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να διαδηλώνει ειρηνικά. Αλλά όπου ξεπερνιούνται τα όρια, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα. Τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για την υποκίνηση αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών εκδηλώσεων και καμία ανοχή - αυτό είναι αυτονόητο - για τη βία. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επιλογές της αστυνομίας, σε περίπτωση που δοξάζεται η τρομοκρατία της Χαμάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν στο Μόναχο, στην Κολωνία, στο Μανχάιμ και στο Φράιμπουργκ.

Η απόφαση του Βερολίνου έρχεται μία μέρα μετά την απαγόρευση Μακρόν των «φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στη Γαλλία επειδή είναι πιθανό αυτές να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης», και προειδοποίησε με συλλήψεις.

Απαγόρευση της κεφίγιε στα σχολεία

Στο μεταξύ η Γερουσία του Βερολίνου απαγόρευσε τη χρήση του παραδοσιακού παλαιστινιακού μαντιλιού (κεφίγιε) στα σχολεία, εφόσον διαταράσσεται η ηρεμία τοου σχολικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της γερουσιαστή υπεύθυνης για την εκπαίδευση, Καταρίνα Γκούντερ-Βουνς προς όλα τα σχολεία του Βερολίνου, «οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχουν δυστυχώς αντίκτυπο και στην ειρηνική συνύπαρξη στα σχολεία του Βερολίνου. Η τρομοκρατική βία και η βία υποστηρίχθηκαν προπαγανδιστικά σε πολλά σχολεία. Οποιαδήποτε συναίνεση σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αποτελεί απειλή για τη σχολική ειρήνη και απαγορεύεται».

Για αυτό, συνεχίζει η κυρία Γκούντερ-Βουνς, «απαγορεύονται τα σύμβολα και οι εκφράσεις απόψεων που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο όριο της ποινικής ευθύνης - εφόσον διαταράσσεται η σχολική ειρήνη» και κάνει λόγο για αυτοκόλλητα με επιγραφές όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Επιπλέον, σημειώνει ότι μπορεί να απαγορευτεί προσωρινά σε όλο το σχολείο η χρήση κινητών τηλεφώνων, εάν χρησιμοποιούνται για τη «διάδοση προπαγανδιστικής υποστήριξης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Τα τηλέφωνα μπορούν να κατασχεθούν και να παραδοθούν κατόπιν μόνο στον νόμιμο κηδεμόνα.

Η Γερουσιαστής για την εκπαίδευση ζητά ακόμη από τους εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν στους μαθητές γιατί δεν πρέπει να επιδεικνύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα και να τους μιλήσουν για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πηγές της πληροφόρησής τους.

«Είναι το σωστό μήνυμα! Το μίσος για τους Εβραίους το οποίο έχει αναπτυχθεί σε κοινότητες μεταναστών για γενιές δεν πρέπει να βιώνεται στα σχολεία μας και να συνεχίσει να εξομαλύνεται», δήλωσε επικροτώντας την απόφαση, ο Κρίστοφερ Φέρστερ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) από την περιοχή του Νοϊκέλν στο Βερολίνο, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς.

Στην Ιταλία

Περίπου χίλιοι μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στη Ρώμη, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και με αίτημα την προστασία των αμάχων που ζουν στη Γάζα. Στη διαδήλωση, στην οποία πήραν μέρος και ξένοι φοιτητές που ζουν στην ιταλική πρωτεύουσα, δεν ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς. Αρχικά, υπήρξε μια περιορισμένη ένταση με την αστυνομία, διότι η κινητοποίηση δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές.

Οι νέοι πέταξαν αυγά και καπνογόνα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ως απάντηση χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους. Μετά από διαπραγμάτευση η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, οι συμμετέχοντες στην πορεία μπόρεσαν να φτάσουν τελικά μέχρι την κεντρική πλατεία Πιάτσα Βιτόριο, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης.

«Λέμε "όχι" σε όλες τις αδικίες. Το να συγχέουμε την Παλαιστίνη με τη Χαμάς θεωρώ πως είναι σαν να λέμε ότι η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica η Ιταλίδα Αντριάνα Σαμπατίνι, η οποία επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη συνδέσμου αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Στην Ουγγαρία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων υποστήριξης σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι όλοι οι Ούγγροι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ανεξαρτήτως της θρησκείας και της καταγωγής τους.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις υπέρ των τρομοκρατών σε όλη την Ευρώπη», κατήγγειλε ο Ορμπάν.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σύμμαχος του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, όμως πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η σύγκρουση να μην εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή.

Ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ έχει ζητήσει να διοργανωθούν την Παρασκευή 13/10, διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων αλλά και από τους λαούς των γειτονικών χωρών να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισραήλ.

Μέσω Facebook έχει γίνει έκκληση για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων υποστήριξης προς την Παλαιστίνη στις 16:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη.

«Έχουν γίνει απόπειρες ακόμη και στην Ουγγαρία» να διεξαχθούν φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις, σημείωσε ο Ορμπάν, χωρίς να αναφερθεί στην προγραμματισμένη διαδήλωση. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε κινητοποιήσεις συμπάθειας που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς ενέχουν τον κίνδυνο τρομοκρατικής απειλής για τους Ούγγρους πολίτες», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν Ούγγρο, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, να νιώθει ανασφαλής», υπογράμμισε.

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στην Αθήνα / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ