ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας
AP Photo/ Siddiqullah Alizai

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων». 

Το Ριάντ «δηλώνει την κατηγορηματική του απόρριψη έναντι των καλεσμάτων για τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την καταδίκη του για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό ανυπεράσπιστων αμάχων» στον θύλακα, τόνισε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν χθες Παρασκευή, παίρνοντας συχνά κατεστραμμένους δρόμους της Γάζας, με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο νοτιότερα, αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον πληθυσμό να εκκενώσει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ετοιμάζεται να διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια πριν από μια εβδομάδα.

Η σαουδαραβική ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, έφθανε στο Ριάντ στο πλαίσιο περιοδείας του σε έξι αραβικές χώρες, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

Η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της, βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα, έθεσε υπό αμφισβήτηση, αν δεν ενταφίασε, τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προωθήσει την προσέγγιση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα σειρά ανακοινώσεων υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης χθες Παρασκευή τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει δράση γρήγορα για να σταματήσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής κλιμάκωσης εναντίον αμάχων, να εμποδίσει μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας».

«Το να τούς στερούνται απαραίτητα μέσα για μια αξιοπρεπή ζωή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα επιτείνει την κρίση και τα δεινά που γνωρίζει η περιοχή», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ