ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του ανώτατου γραφείου ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του ανώτατου γραφείου ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου
Ap Photo

Στις 20:00 θα συνεδριάσει το ανώτατο γραφείο ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως αναφέρουν πηγές ισραηλινών ΜΜΕ, η σύγκληση του ανώτατου γραφείου ασφαλείας πραγματοποιείται ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη μεγάλη χερσαία επίθεση στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς Ισραηλινοί πολίτες.

Εκεχειρία… χωρίς τους εμπόλεμους στη νότια Γάζα: Διαψεύδουν Νετανιάχου, Χαμάς

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την αναφερόμενη εκεχειρία που ανακοινώθηκε νωρίτερα στη νότια Γάζα, έπειτα από υποτιθέμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο. Μισή ώρα αφότου πηγές ασφαλείας στην Αίγυπτο διέρρευσαν ότι η συμφωνία επρόκειτο να εφαρμοστεί στις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε κάτι τέτοιο. Το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε επίσης στο Reuters ότι δεν έχει καμία πληροφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Προηγούμενες αναφορές του Reuters έκαναν λόγο για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη νότια Γάζα με μεσολάβηση Αιγύπτου-ΗΠΑ-Ισραήλ, η οποία θα επιτρέψει στο πέρασμα της Ράφα να ανοίξει για λίγο σήμερα, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα και ορισμένοι Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας να εξέλθουν στην Αίγυπτο. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η διάβαση θα άνοιγε ξανά στις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) για αρκετές ώρες.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει αποκλείσει τα δύο συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα και επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, εμποδίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού. Αυτό αφήνει το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για να βγουν οι άνθρωποι από τον θύλακα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ότι το εν λόγω πέρασμα θα ανοίξει για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Ράφα θα ανοίξει ξανά. Θέτουμε σε εφαρμογή με τα Ηνωμένα Έθνη, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με άλλους, έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορούμε να λάβουμε τη βοήθεια και να τη μεταφέρουμε σε ανθρώπους που τη χρειάζονται», είπε ο Μπλίνκεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ