ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: «Θα απελευθερώσουμε μη Ισραηλινούς ομήρους» λέει η Χαμάς

Μέση Ανατολή: «Θα απελευθερώσουμε μη Ισραηλινούς ομήρους» λέει η Χαμάς
Εικόνα από βίντεο του ισραηλινού στρατού δείχνει μαχητή της Χαμάς να περπατά γύρω από μια κατοικημένη γειτονιά σε άγνωστη τοποθεσία στο νότιο Ισραήλ Israel Defense Forces via AP

Η οργάνωση «έχει ό,τι χρειάζεται» δήλωσε ο Χαλέντ Μεσάαλ ανώτατος ηγέτης της  Χαμάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους Ισραηλινούς ομήρους ως διαπραγματευτικά χαρτιά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα δήλωσε ότι οι μη Ισραηλινοί όμηροι ήταν «καλεσμένοι» που θα απελευθερωθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», σύμφωνα με το Reuters.

Η Χαμάς έχει «μια ομάδα κρατουμένων διαφορετικών εθνικοτήτων, αυτοί είναι οι καλεσμένοι μας και επιδιώκουμε να τους προστατεύσουμε», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα και πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες: «Θα απελευθερώσουμε κρατούμενους διαφορετικών εθνικοτήτων όταν το επιτρέψουν οι επιτόπιες συνθήκες».

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους» είπε χαρακτηριστικά ο Αμπού Ομπέιντα, όμως προειδοποίησε ότι αν κάποιες χώρες βοηθήσουν το Ισραήλ, οι πολίτες τους που τυγχάνουν όμηροι θα υποστούν τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται και για τους Ισραηλινούς ομήρους.

Μαχητές της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις του νότιου Ισραήλ, πήραν ομήρους ενώ σκότωσαν πάνω από 1.300 ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η ομάδα κρατά 199 ομήρους στη Γάζα, ενώ ο Αμπού Ομπέιντα δήλωσε ότι οι Ταξιαρχίες αλ-Άκσαμ κρατούν αυτή τη στιγμή 200 ομήρους, ενώ άλλες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές κρατούν άλλους περίπου 50 ομήρους

Χθες Δευτέρα, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μία νεαρής κοπέλας που κρατείται αιχμάλωτη από την τρομοκρατική οργάνωση μετά την επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Είμαι η Μάγια Σαμ, 21 ετών, από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με μετέφεραν σε νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες», αναφέρει η κοπέλα στο βίντεο.

«Με φρόντισαν και μου παρείχαν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέρφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ