ΚΟΣΜΟΣ

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, ανακάλυψαν επιστήμονες

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, ανακάλυψαν επιστήμονες
Την ικανότητα του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη να αντιστέκεται στη θεραπεία κατάφεραν να μπλοκάρουν επιστήμονες χρησιμοποιώντας πειραματικό φάρμακο National Cancer Institute / Unsplash

Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα, σύμφωνα με επιστήμονες, που διαπίστωσαν ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η αντίστασή του στη θεραπεία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι γενικά καλές, ιδίως αν διαγνωστεί νωρίς. Πολλοί μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες χωρίς συμπτώματα ή χωρίς να χρειάζονται θεραπεία.

Αλλά ορισμένοι με προχωρημένες μορφές της νόσου, διαπιστώνουν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι σε θέση να «αποφεύγει» τη θεραπεία χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντισταθεί στην επίδραση των φαρμάκων. Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο για να του στερήσουν αυτή την ικανότητα, αυξάνοντας τις δυνατότητες θεραπείας για άνδρες που έχουν μείνει με λίγες ελπίδες, αναφέρει ο Guardian.

Μπλοκάροντας τα μυστικά μηνύματα που στέλνουν τα καρκινικά κύτταρα για να καταλάβουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια μικρή ομάδα ασθενών. Σε ορισμένους κατάφεραν να συρρικνώσουν τους όγκους ή να σταματήσουν την ανάπτυξή τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Τα φάρμακα και η δράση τους

Σε μια δοκιμή με επικεφαλής το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου, το νοσοκομείο Royal Marsden και το Ινστιτούτο Ογκολογικής Έρευνας στην Ελβετία, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 23 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που είχε σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία.

Τους χορηγήθηκε ένας συνδυασμός του AZD5069, ενός πειραματικού φαρμάκου που εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια από το να παρασύρονται στο εσωτερικό των όγκων, και της ενζαλουταμίδης, μιας ορμονοθεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Από τους 21 ασθενείς που μπόρεσαν να αξιολογηθούν, πέντε (24%) έδειξαν ενδείξεις ότι οι όγκοι τους ανταποκρίθηκαν στον συνδυασμό, ανέφερε το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου.

Οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν κατά περισσότερο από 30%, παρουσίασαν δραματική μείωση των κυκλοφορούντων επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ενός δείκτη που συχνά αυξάνεται από τον καρκίνο, ή τα επίπεδα των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα τους μειώθηκαν, σημειώνει το Ινστιτούτο.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων στα οποία στοχεύει η θεραπεία – των μυελοειδών κυττάρων – στο αίμα και οι βιοψίες αποκάλυψαν λιγότερα από αυτά στους όγκους τους.

«Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό να βλέπουμε τη θεωρία μας να αποδεικνύεται σε μια δοκιμή σε ασθενείς», δήλωσε ο Johann de Bono, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Καρκίνου. «Τα μυελοειδή κύτταρα μπορεί να εμπλέκονται στην αντίσταση στη θεραπεία σε μια σειρά καρκίνων, οπότε ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας θα μπορούσε να είναι πολύ ευρύς, σε πολλούς τύπους καρκίνου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ