ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση πυροβολήθηκε σε καφέ

Βρυξέλλες: Ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση πυροβολήθηκε σε καφέ
ΑP Photo

Πληροφορίες συνδέουν τον δράστη της χθεσινής επίθεσης στις Βρυξέλλες με έναν ύποπτο που πυροβολήθηκε το πρωί της Τρίτης (17/10) σε καφέ. 

Ο δράστης φέρεται να πυροβολήθηκε στο θώρακα και να συνελήφθη από την Αστυνομία σύμφωνα με το βελγικό μέσο ενημέρωσης RTBF.be.

O φερόμενος ως δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για το άτομο που ψάχναμε», δήλωσε στο rtbf.be, o Ρούντι Φερφούρτ υπεύθυνος συντονισμού στο περιφερειακό κέντρο κρίσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του ανέφερε ότι το αυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκε πάνω σε αυτό το άτομο.

Σύμφωνα με το Sky news, ο δήμαρχος των Βρυξελλών Φιλιπ Κλοους είπε στο BFMTV ότι «φαίνεται ότι ο ύποπτος εξουδετερώθηκε».

Νωρίτερα σήμερα ο ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος για την διπλή επίθεση είναι ένας 45χρονος Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές ζούσε στο Βέλγιο από το 2016 και είχε υποβάλει αίτηση ασύλου το 2019, η οποία απερρίφθη το 2020 και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Η αστυνομία, όπως αναφέρει ο Guardian τον είχε στα ραντάρ της από το 2016, όταν αστυνομικές Αρχές άλλης χώρας τον χαρακτήρισαν ριζοσπαστικοποιημένο. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μια διεύθυνση στη συνοικία Σερμπέκ των Βρυξελλών, όπου πιστεύεται ότι διέμενε ο ύποπτος, ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν βρέθηκε στο σημείο.

Ο ένοπλος, ο οποίος φορούσε φθορίζον πορτοκαλί μπουφάν και χρησιμοποιούσε αυτόματο τουφέκι, διέφυγε από το σημείο με ένα σκούτερ μετά το περιστατικό, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε η φλαμανδική εφημερίδα Het Laatste Nieuws.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ερασιτεχνικά βίντεο που έδειχναν έναν άνδρα να ρίχνει πολλούς πυροβολισμούς κοντά σε έναν σταθμό χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο όπλο. Ένας οδηγός ταξί τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης

Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα έρχονται σοκαριστικά βίντεο από το σημείο της επίθεσης, ενώ όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς ο φερόμενος ως δράστης σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Στην ανάρτησή του αυτή δηλώνει επίσης «μαχητής του Αλλάχ» και αναφέρει πως πήρε «εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων».

«Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και εγώ τους συγχωρώ όλους» αναφέρει, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), προτού διαφύγει με δίκυκλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ