ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Σολτς: Ιράν και Χεζμπολάχ να μην επέμβουν στη Γάζα

Προειδοποίηση Σολτς: Ιράν και Χεζμπολάχ να μην επέμβουν στη Γάζα
O Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Stefanie Loos

Να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολήζήτησε σήμερα (17/10) ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, προειδοποιώντας τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Προειδοποιώ ρητά τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου αφού συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα (17/10) οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από ημέρες εσωτερικών διαμαχών και μικτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες.

«Νιώσαμε την ανάγκη να βάλουμε τάξη», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είναι ύψιστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (…) να αποκτήσει κοινή θέση και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη, κοινή πορεία δράσης που να αντιστοιχεί στην περιπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των 27 κρατών μελών καλώντας τους στην τηλεδιάσκεψη.

Κίνδυνος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη

Στην τηλεδιάσκεψή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στους τρόπους αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης, την ώρα που επίκειται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, την οποία βομβαρδίζει ανηλεώς. Το ζήτημα μιας εκεχειρίας είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπως και οι διπλωματικές προσπάθειες και οι τρόποι ώστε να αποφευχθεί η περιφερειακή εξάπλωση της σύγκρουσης.

Οι εντάσεις και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών λόγω του πολέμου αυτού αποτελούν επίσης αιτία ανησυχίας, όπως και το ενδεχόμενο ενός μεταναστευτικού κύματος προς την ΕΕ.

«Η σύγκρουση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις ασφαλείας για τις κοινωνίες μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει το ενδεχόμενο να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε ο Μισέλ στην επιστολή του. «Αν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή, υπάρχει κίνδυνος μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ