ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκροί 11 δημοσιογράφοι - Πάνω από 20 τραυματίστηκαν, δύο αγνοούνται

Γάζα: Νεκροί 11 δημοσιογράφοι - Πάνω από 20 τραυματίστηκαν, δύο αγνοούνται
EPA/ΑΠΕ ΜΠΕ

Πιο συγκεκριμένα, έχουν σκοτωθεί 11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, περισσότεροι από 20 έχουν τραυματιστεί και δύο αγνοούνται από την έναρξη της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταγγέλλει απειλές κατά δημοσιογράφων και μελών των οικογενειών τους, επιθέσεις και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη αλλά και επέκταση των επιθέσεων και τη δολοφονία δημοσιογράφου στον Λίβανο, σύμφωνα με το abcnews.al.

Επίσης, 50 κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης «χτυπήθηκαν» από ισραηλινούς πυραύλους, ενώ οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ ώστε να δημοσιεύσουν το υλικό τους από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση του βομβαρδισμού περίπου 20 κατοικιών δημοσιογράφων, ορισμένων πλήρως ή και μερικώς, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέα κλιμάκωση βομβαρδίζοντας εκ νέου τα σπίτια αρκετών δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη δολοφονία μελών της οικογένειάς τους. Μάλιστα, κεντρικά γραφεία και κέντρα ιδρυμάτων μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού.

Εν τω μεταξύ, το κανάλι Broadcast of Alrabe’a έχει παραβιαστεί, ενώ το κανάλι Al-Aqsa εμποδίστηκε να εκπέμπει στον δορυφόρο Eutelsat λόγω ισραηλινών κατοχικών πιέσεων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν περιορίστηκαν στο να στοχοποιήσουν Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, αλλά επεκτάθηκαν στον Λίβανο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του δημοσιογράφου του Reuters, Issam Abdullah. Ακόμη πέντε δημοσιογράφοι από το Al Jazeera, το Reuters και το Agence France-Presse τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του Λίβανου.

Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν άμεσες απειλές και εκστρατείες υποκίνησης από ισραηλινές σελίδες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη με τη δημοσιογράφο Muthanna Al-Najjar από τη Γάζα και με τον δημοσιογράφο Muhammad Turkman στη Δυτική Όχθη.

Εκτός από την παρακολούθηση πολλών εβραϊκών δημοσιεύσεων που καλούσαν για τη δολοφονία δημοσιογράφων και την περιγραφή τους ως σαμποτέρ και τρομοκράτες, η απειλή για τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Al-Arabi παρακολουθήθηκε ζωντανά από ένοπλους έποικους.

Το Συνδικάτο απέστειλε επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλώντας την να παροτρύνει όλα τα ΜΜΕ που λειτουργούν στην «ομπρέλα» των μελών του, να τηρούν τη δεοντολογία και τις αρχές της δημοσιογραφίας και να επιδεικνύουν ακρίβεια στην κάλυψη των ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ