ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος κορυφής με Μπάιντεν, Αμπάς, αλ Σίσι και Αμπντάλα την Τετάρτη στο Αμμάν

Σύνοδος κορυφής με Μπάιντεν, Αμπάς, αλ Σίσι και Αμπντάλα την Τετάρτη στο Αμμάν
AP Photo/Susan Walsh

Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη (18/10) στο Αμμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πόλεμο του Ισραήλ, προαναγγέλλουν ιορδανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Τζο Μπάιντεν, που θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη, θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Τριμερής Αμπντάλα - αλ Σίσι - Αμπάς

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

AP23286290923102.jpg

Συνάντηση με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς είχε την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν / AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Συνομιλίες Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Ισραήλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ