ΚΟΣΜΟΣ

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι ο σκύλος

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι ο σκύλος
REUTERS/Ints Kalnins

Υπάρχει περίπτωση οι κατσίκες να αγαπούν τους ανθρώπους; Είναι κάτι που σίγουρα δεν είχαμε αναρωτηθεί ποτέ, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει όσα πιστεύαμε για τα θηλαστικά αυτά.

Το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, έκανε μια έρευνα πάνω στις κατσίκες και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα πλάσματα αυτά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και μπορούν να εξημερωθούν ακριβώς όπως τα σκυλιά.

Στο πείραμα συμμετείχαν πάνω από τριάντα ζώα και όλα είχαν την ίδια συμπεριφορά. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα διαφανές πλαστικό κουτί στη μέση ενός δωματίου και στην κορυφή του έβαλαν φαγητό. Για να μπορέσουν να φτάσουν το φαγητό θα έπρεπε να το φτάσουν. Μετά από πολλές προσπάθειες, οι κατσίκες δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν καθώς το κουτί δεν μπορούσε να μετακινηθεί και ήταν αρκετά ψηλά. Όμως, αυτό που τους εξέπληξε είναι ότι τα ζώα κοιτούσαν τους ερευνητές ακριβώς όπως κοιτούν τα σκυλιά, όταν ζητούν κάτι.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα για αυτό και επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Οι κατσίκες απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το ίδιο το γένος δεν είχε ποτέ κοντινή επαφή με τον άνθρωπο –εκτρέφονται κυρίως για την παραγωγή γάλατος και κρέατος- συνεπώς δεν θα έπρεπε να έχουν τέτοια συμπεριφορά.

«Τα σκυλιά έχουν μάθει να ακολουθούν το βλέμμα μας γιατί ένας από τους ρόλους τους είναι να είναι κυνηγετικά ζώα. Από τις κατσίκες όμως δεν είχαμε ποτέ κοινωνικές ανάγκες για αυτό και δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους. Αυτή η έρευνα σίγουρα αλλάζει πολλά από όσα ξέρουμε», αναφέρει στη Guardian μια μελετητής συμπεριφοράς ζώων.

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας προσπάθησε να εξηγήσει τις διαφορές των σκυλιών από τους λύκους και γιατί το ένα είδος κατάφερε να εξημερωθεί. Το κομμάτι αυτό είναι ακόμα ανολοκλήρωτο. Γενικά, οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν την κοινωνικότητα των ανθρώπων με τα ζώα. Τα πρόβατα για παράδειγμα, είναι τα ζώα που φοβούνται τα πάντα για αυτό δεν είναι τόσο κοινωνικά όπως οι κατσίκες.

Από τη φύση τους οι αίγες εξερευνούν τον χώρο όπου ζουν και «ξεφεύγουν» συχνά από το κοπάδι. Μάλιστα, είναι το πρώτο είδος που εξημερώθηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και έζησε με τον άνθρωπο.

Εσείς θα παίρνατε μια κατσίκα για κατοικίδιο;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ