ΚΟΣΜΟΣ

Κοσμοιστορικές αλλαγές: συναντιούνται για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας

Κοσμοιστορικές αλλαγές: συναντιούνται για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας
Στη φωτογραφία του αρχείου διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Κινέζος πρόεδρος και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταιβάν, σε συνάντηση πάλι στην Σιγκαπούρη Victor Fraile Getty Images

Κάποτε ζούσαν με το "όπλο παρά πόδας". Οι δύο πλευρές ήταν θανάσιμοι εχθροί. Από τη μία πλευρά η εθνικιστική Ταϊβάν και από την άλλη η "κόκκινη" Κίνα. Σήμερα ετοιμάζονται να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν. 

Η συνάντηση θα γίνει στην Σιγκαπούρη το Σάββατο και οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν τα στενά που χωρίζουν τις δύο χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο του προέδρου της Ταϊβάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ηγετών των δύο πλευρών από το τέλος του κινέζικού εμφυλίου το 1949, δηλαδή περίπου 65 χρόνια μετά. Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα από την κρατική υπηρεσία ειδήσεων της Κίνας, η οποία πάντως, δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της χώρας, ο Μα Ινγκ-τζου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Σιγκαπούρη όπου θα δει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.

Το κυβερνητικό συμβούλιο της Ταϊβάν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κοινοβουλίου και τα πολιτικά κόμματα του νησιού σήμερα για να συζητήσουν το σκοπό της συνάντησης.

Η Ταιβάν αποσχίστηκε από την υπόλοιπη Κίνα το 1949, όταν οι εθνικιστές έχασαν στον εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές, οπότε και διέφυγαν στα σημερινά τους νησιωτικά εδάφη. Παρόλα αυτά το Πεκίνο ακόμα θεωρεί το νησί επαρχία του που έχει αποσχισθεί. Η Κίνα έχει προειροποιήσει πως μία επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση και κατά καιρούς έχει τοποθετήσει πυραυλικά συστήματα να σημαδεύουν την Ταϊβάν.

Παρόλα αυτά, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός συνέταιρος της ταϊβάν, με εκατοντάδες πτήσεων να πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα δύο έθνη, ενώ πλέον και κινεζικές τράπεζες λειτουργούν στο νησί, με κάποιες επιχειρήσεις της Ταϊβάν να έχουν αντίστοχια εργοστάσια στην Κίνα.

Πηγή CNN Presidents of Taiwan, China to hold historic meeting

Greg Botelho and Kevin Wang, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ