ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Λάθος ρουκέτα των τρομοκρατών στο νοσοκομείο - Συνάντησε συγγενείς των ομήρων

Μπάιντεν: Λάθος ρουκέτα των τρομοκρατών στο νοσοκομείο - Συνάντησε συγγενείς των ομήρων
AP Photo/Evan Vucci

Απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ παρέχουν οι ΗΠΑ, όπως έκανε σαφές ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε την θέση του Ισραήλ, ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα της Χαμάς μέσα από τη Γάζα και όχι από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν παρατηρητές απέναντι στην τρομοκρατία.

«Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», λέει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας τότε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι χωρίς να κάνουμε τίποτα», λέει ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος λέει ότι η κορυφαία του προτεραιότητα παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή των ομήρων και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δει σήμερα, φαίνεται το αιματοκύλισμα είναι το αποτέλεσμα μιας λάθος ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα».

Ο πρόεδρος λέει ότι η χώρα του «υποστηρίζει κατηγορηματικά την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων» και ότι θρηνεί για τις οικογένειες των νεκρών.

Είπε ακόμα ότι ζήτησε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο να συμφωνήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη βάση ότι θα γίνουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια θα πάει μόνο σε πολίτες.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση» ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Συνάντηση με μέλη οικογενειών των ομήρων

Με μέλη οικογενειών των απαχθέντων και αγνοούμενων Ισραηλινών συναντήθηκε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο των επαφών του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισαάκ Χέρτσογκ, και τους υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα, θα ψάξουμε κάθε δρόμο για να επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους, αυτό είναι το ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στις οικογένειες των ομήρων, προσθέτοντας πως το Ισραήλ θα παραμείνει ένα προστατευμένο μέρος για τους Εβραίους και η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος των οικογενειών τόνισε πως ένας από τους λόγους της επίσκεψης του Μπάιντεν στο Ισραήλ ήταν η επιθυμία του να τους συναντήσει αυτοπροσώπως, ενώ οι οικογένειες, από την πλευρά τους, «ζήτησαν από τον πρόεδρο να ασκήσει πίεση στους προέδρους του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου» και να εργαστεί για την εισαγωγή φαρμάκων για τους συγγενείς τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζήτησαν επίσης «τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στην άσκηση διεθνούς πίεσης στη Χαμάς, προκειμένου να οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση όλων των απαχθέντων και αγνοουμένων».

Λύση δύο κρατών, προτείνει ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν σημείωσε πως, «όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε έναν δρόμο, ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν και οι δύο να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του από το Τελ Αβίβ.

«Για μένα, αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ