ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποχωρεί με νόμο από τη Διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Ρωσία: Αποχωρεί με νόμο από τη Διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo/Ng Han Guan

Με νόμο παμψηφεί ενέκρινε η ρωσική Δούμα  η Μόσχα ανακαλεί την επικύρωση της Διεθνούς  Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT) που ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ το 1996

Στη γραμμή Πούτιν, το κοινοβούλιο της Ρωσίας ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες την ψήφιση νομοσχεδίου που μεταβάλει από νομικής απόψεως τη στάση της Μόσχας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με τη Δύση. Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και η τρίτη ανάγνωση και τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα με 415 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παροτρύνει από στις 5 Οκτωβρίου την Κρατική Δούμα να κάνει αυτή την αλλαγή προκειμένου να «αντικατοπτρίσει» τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη του 1996.

«Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ενώπιον των πολιτών μας, προστατεύουμε τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι αποκλειστικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Στο Πεκίνο με πυρηνικό βαλιτσάκι

Ο Πούτιν από πέρυσι που πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στη Δύση την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας.

Με μια κίνηση που έφερε έντονες μνήμες Ψυχρού Πολέμου, η κρατική τηλεόραση έδειξε σπάνια πλάνα του με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο να συνοδεύεται από αξιωματικούς του ναυτικού που μετέφεραν το λεγόμενο πυρηνικό βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί εντολή για πυρηνικό πλήγμα.

Η Ρωσία λέει ότι δεν θα επαναλάβει τις ατομικές δοκιμές αν δεν το κάνει η Ουάσινγκτον, αλλά οι ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να οδεύει προς μια δοκιμή που η Δύση θα εκλάβει ως ρωσική πυρηνική κλιμάκωση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξοπλιστική κούρσα ανταγωνισμού

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι μια πυρηνική δοκιμή, είτε αυτή γίνει από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ωθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, και την Κίνα και την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλώντας έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Όλοι προς το παρόν τηρούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών και μόνο η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή αυτόν τον αιώνα.

Η Ρωσία επικύρωσε αρχικά τη συνθήκη CTBT το 2000. Αν και ανακαλεί αυτό το βήμα, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα στο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για κάθε πυρηνική δοκιμή.

Αλλά όταν κατατέθηκε χθες, Τρίτη το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποσυρθεί εντελώς και δήλωσε ότι θα αφήσει την Ουάσινγκτον να εικάζει σχετικά με τις προθέσεις της.

«Και τι θα κάνουμε στη συνέχεια – αν παραμείνουμε μέρος ή όχι μέρος της συνθήκης, δεν θα τους το πούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε για την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών μας και των συμφερόντων τους», δήλωσε ο Βολόντιν.

Ο νόμος τώρα θα πάει προς συζήτηση στην Ανω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) και εν συνεχεία θα τον υπογράψει ο Πούτιν.

Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ πυρηνικές δοκιμές. Η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία πυρηνική δοκιμή το 1990 και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1992.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον στο υψηλότερο επίπεδο από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, ακριβώς τη στιγμή που η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να ανταποκριθεί στο καθεστώς της αναδυόμενης υπερδύναμης της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ