ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη: Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Χάγη: Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Tο Παλάτι της Ειρήνης (Vredespaleis) που στεγάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήτριο στη Χάγη της Ολλανδίας AP Photo/Peter Dejong

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη, 18/10,  έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, ζητώντας να αναλάβει δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία κατήγγειλαν πως ισοδυναμούν με γενοκτονία.

Το ΔΠΔ ερευνά καταγγελίες για αποτρόπαια εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014 μέχρι σήμερα.

«Καταδικάζουμε τις δολοφονίες εκατέρωθεν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Γάζα, η διεθνής κοινότητα εθελοτυφλεί», είπε ο 50χρονος Ραφάτ Αλκαγιάλι, εξηγώντας πως συμμετείχε στη συγκέντρωση επειδή δεν έχει χάσει την πίστη του στο διεθνές δίκαιο.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη – Σταματήστε τη Γενοκτονία» και «Πόσα παιδιά θα πεθάνουν μέχρι να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραήλ;».

Ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας άμαχους και στρατιωτικούς τους οποίους κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και σφυροκοπείται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, με απολογισμό περισσότερους από 3.470 νεκρούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να διερευνήσει καταγγελλόμενα εγκλήματα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, παρότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ