ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία θα απελάσει δύο Aμερικανούς διπλωμάτες ως αντίποινα

Η Ρωσία θα απελάσει δύο Aμερικανούς διπλωμάτες ως αντίποινα
REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool

Ως αντίποινα για την απέλαση δύο ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, τον Ιούνιο, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο την απόφασή της να κάνει το ίδιο με Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονταν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, οι δύο απελαθέντες διπλωμάτες ήταν πράκτορες της CIA και ένας από αυτούς ήταν ο άνθρωπος που ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με ρώσο αστυνομικό, το οποίο προκάλεσε αυτή τη σειρά των απελάσεων.

Σε ανακοίνωση Τύπου ο Ριαμπκόφ αναφέρει:

Μετά την εχθρική τους πρωτοβουλία, δύο εργαζόμενοι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα. Χαρακτηρίστηκαν ως ανεπιθύμα πρόσωπα για δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματική τους ιδιότητα. Ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει τη διαστροφή της επιθετικής της αντιρωσικής γραμμής. Αν αποφασίσουν να συνεχίσουν στο δρόμο της κλιμάκωσης, αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Μόλις χτες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απέλασαν δύο Ρώσους αξιωματούχους στις 17 Ιουνίου αντιδρώντας στην "επίθεση" που δέχτηκε διπλωμάτης από έναν αστυνομικό στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι διευκρίνισε ότι ένας ρώσος αστυνομικός είχε επιτεθεί σε διαπιστευμένο αμερικανό διπλωμάτη την ώρα που εισερχόταν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει αυτή την εκδοχή και διαβεβαιώνει ότι ο εν λόγω διπλωμάτης ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος επιτέθηκε στον ρώσο αστυνομικό την ώρα που ο τελευταίος ήλεγχε την ταυτότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ