ΚΟΣΜΟΣ

«Χειροπέδες» σε Πολωνοκαναδό που αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ

«Χειροπέδες» σε Πολωνοκαναδό που αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ
Αντίγραφα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ AP Photo

Σε φυλάκιση δύο μηνών καταδικάστηκε από Ολλανδικό δικαστήριο την Πέμπτη (19/10) Πολωνοκαναδός, ο αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ. 

Πρόκειται για έναν 42χρονο, ο οποίος, τελικά δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή, αφού έχει ήδη εκτίσει την ποινή του κατά το διάστημα που παρέμεινε προφυλακισμένος.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη αφού πρόβαλε με λέιζερ το μήνυμα «Άνν Φρανκ, εφευρέτρια του στιλό διαρκείας», γράφοντας λάθος το όνομα της. Υπονοούσε με τον τρόπο αυτό ότι το ημερολόγιο είναι πλαστό γιατί κάποιες σελίδες του είναι γραμμένες με στιλό που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται ότι, η θεωρία αυτή ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, ωστόσο καταρρίφθηκε, όταν αποδείχθηκε ότι τις είχε αφήσει κατά λάθος ένας ερευνητής, περίπου 20 χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μήνυμα που προβλήθηκε στο σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ «υπερέβαινε τα όρια ανοχής της κοινωνίας».

«Με το να υπονοεί κανείς ότι η Άννα Φρανκ εφηύρε το στιλό διαρκείας αμφισβητεί την αυθεντικότητα του ημερολογίου της. Δεδομένης της τεράστιας σημασίας του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, όλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος ρεβιζιονισμού», εξήγησε το δικαστήριο στο σκεπτικό του.

Εναντίον του Ρόμπερτ Β. είχαν προσφύγει η διεύθυνση του μουσείου και το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ισραήλ (CIDI).

Το ημερολόγιό της Εβραίας έφηβης, που πέθανε μαζί με την αδελφή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945, το βρήκε αργότερα ο πατέρας της και μοναδικός επιζών της οικογένειας. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αφηγήσεις για το Ολοκαύτωμα και έχει πουλήσει σχεδόν 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ