ΑΠΟΣΤΟΛΗ CNN GREECE ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ξεκινά άμεσα η χερσαία επίθεση στη Γάζα - Αυτοί είναι οι στόχοι του IDF κατά της Χαμάς

Ισραήλ: Ξεκινά άμεσα η χερσαία επίθεση στη Γάζα - Αυτοί είναι οι στόχοι του IDF κατά της Χαμάς
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Όσο αργά φαινόταν να κυλάει ο χρόνος τα τελευταία 24ωρα στη Λωρίδα της Γάζας με τον ισραηλινό στρατό να τηρεί στάση αναμονής για τη χερσαία επίθεση, τόσο γρήγορα μοιάζει να αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα απόψε, καθώς ολόκληρος ο IDF βρίσκεται σε θέσεις μάχης. Το βράδυ της Πέμπτης (19/10) έγινε γνωστό από επίσημα χείλη πια ότι ο στρατός έλαβε το «πράσινο φως» για εισβολή εντός της Γάζας και όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece και του Γιάννη Χαραμίδη, περισσότεροι από 360.000 είναι οι έφεδροι που παρουσιάστηκαν με πηγή του IDF να αναφέρει πως η αποδοχή των φύλλων πορείας ξεπερνά το 130%.

Απόψε στο Τελ Αβίβ, ήχησαν ξανά οι σειρήνες, καθώς η Χαμάς εκτόξευσε νέες ρουκέτες, όμως, αυτή τη φορά οι ρίψεις έγιναν... συντηρητικά, καθώς μετά τις 6.000 ρουκέτες μέσα σε 13 ημέρες τα αποθέματα φαίνεται πως μειώνονται και σε αυτό υπολογίζει και ο ισραηλινός στρατός που ετοιμάζεται να επέμβει.

Μάλιστα, οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς, δεν αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες ώρες το Ισραήλ, αφού το πρόβλημα της «τρύπας» στο «Iron Dome» ανέλαβε να λύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Το Πεντάγωνο στέλνει στο Ισραήλ δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τη χώρα να αμυνθεί απέναντι στις εκτοξεύσεις πυραύλων, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας τόνισαν σε μέλη του Κογκρέσου ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να «νοικιάσει» τα συστήματα αυτά στο Ισραήλ, διατηρώντας την κυριότητά τους. Τα συστήματα θα μεταφερθούν πίσω στο Ισραήλ εντός των επόμενων ημερών, είπε στο πρακτορείο Reuters ένας συνεργάτης μέλους του Κογκρέσου.

Σε πλήρη ανάπτυξη οι επίγειες δυνάμεις

Τις τελευταίες ώρες οι προετοιμασίες στου ισραηλινού στρατού για τη χερσαία επιχείρηση με άρματα και τεθωρακισμένα ήταν πυρετώδεις και στο σημείο όπου έχουν παραταχθεί οι επίγειες πολεμικές μηχανές επικρατούσε στην ατμόσφαιρα επικρατούσε μια περίεργη «σιγή», που συνοδευόταν από συντονισμένες ενέργειες.

Αυτοί είναι οι στόχοι του IDF κατά της Χαμάς

Ο IDF βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, οι μονάδες έχουν διαιρεθεί και έχουν πάει στα σημεία εξορμήσεις με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα να είναι θέμα χρόνου. Το Ισραήλ στοχεύει στην χαρτογράφηση και καταστροφή βασικών υποδομών της Χαμάς, την εξόντωση ηγετικών στελεχών της ειδικά αυτών που σχετίζονται με τη φονική επίθεση στην πόλη Σντερότ και φυσικά στην απελευθέρωση των ομήρων.

Εξάλλου, το βράδυ, η πόλη Σντερότ δέχθηκε νέες επιθέσεις με «βροχή» από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ και από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή η Χαμάς σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το παράρτημά της στο Λίβανο εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες, ενώ προφανώς ετοιμάζεται και αυτή για την τελική της αναμέτρηση.

Αξιωματούχος Ισραήλ: «Το πράσινο φως άναψε»

Το «πράσινο φως» για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δόθηκε στον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομίας, Νιρ Μπαράκατ, ο οποίος αποκάλυψε στο ABC News πως είναι απλά «θέμα χρόνου» το «χτύπημα» εντός της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Μετά τα σαφή πολεμικά μηνύματα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, σε στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα της Γάζας -ο οποίος μεταξύ άλλων διαμήνυσε «να είστε έτοιμοι, η εντολή θα έρθει σύντομα»- η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομίας, Νιρ Μπαράκατ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ έχει πλέον ξεκινήσει.

«Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου», δήλωσε ο Μπαράκατ, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας πίσω ζωντανούς…», με «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» την καταστροφή της Χαμάς.

Νετανιάχου: «Νίκη με όλες μας τις δυνάμεις»

Παράλληλα, στο μέτωπο βρέθηκε για μια ακόμη φορά και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου που συναντήθηκε εκ νέου με στρατιώτες των IDF κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και δήλωσε: «θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ολόκληρος ο λαός του Ισραήλ στέκεται πίσω σας και θα δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη». Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Ynet, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε ότι «όσοι προσπάθησαν να βλάψουν το κράτος θα πληρώσουν το τίμημα με σκληρό τρόπο», στέλνοντας απειλητικά μηνύματα πολέμου.

Γκαλάντ: «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι»

«Θα είμαστε ακριβείς, θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», διαμήνυσε στους στρατιώτες ο Γιοάβ Γκαλάντ, ενώ ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι' αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tsafrir Abayov / AP

Συναγερμός στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα, σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς και στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τοπικό συμβούλιο στα σύνορα με τον Λίβανο καλεί τους Ισραηλινούς να βρουν καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για «περιστατικό ασφαλείας».

Το περιφερειακό συμβούλιο της Ανω Γαλιλαίας κάλεσε τους κατοίκους των Mas'ade, Manara, Margaliot και Yiftah να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους.

Το έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν

Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), καθώς είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ να διαμηνύσει ότι ο πόλεμος μπορεί να έχει διάρκεια και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα.

Παράλληλα, θα προειδοποιήσει εκ νέου το Ιράν να μην παρέμβει στην περιοχή και να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταιβάν.

Η τελική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Εκτός από την ενίσχυση του Iron Dome, διοικητής του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην Ευρώπη, και το πλοίο USS Mount Whitney αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα εν μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης των ΗΠΑ στην περιοχή για να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε ότι το Mount Whitney – η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου – αναχώρησε από το λιμάνι του στη Γκαέτα της Ιταλίας, «για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παγκόσμιος συναγερμός

Προειδοποίησε «παγκόσμιου» συναγερμού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εφιστώντας την προσοχή για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των Αμερικανών πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει ότι ο συναγερμός εκδόθηκε «λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ».

Η προειδοποίηση συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται πως, την τελευταία φορά που είχε εκδοθεί ο συναγερμός ήταν τον Αύγουστο του 2022 μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawihiri, με drone, όπως μεταδίδει το al jazeera.

Φόβοι για τρομοκρατία και στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, απειλές για την ασφάλεια στην Ευρώπη, οι οποίες σχετίζονται με τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, έχουν σημάνει συναγερμό στη Γηραιά Ήπειρο. Μια σειρά από χτυπήματα και απειλές τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει Αρχές και κυβερνήσεις σε επαγρύπνηση, ενώ η απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος προκαλεί επιπλέον δυσφορία στις Βρυξέλλες.

Μόνο την Πέμπτη (19/10) τρία σχολεία εκκενώθηκαν στο Βέλγιο μετά από προειδοποίηση για βόμβα, ενώ στη Γαλλία για ακόμη μια φορά οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση αεροδρομίων, ύστερα από ανάλογη απειλή.

Ευρωπαίος διπλωμάτης επιβεβαίωσε στο Reuters, πως η σύνοδος των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ έχει ως αντικείμενο τους τρόπους ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα κράτη - μέλη μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ