ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ
REUTERS/Jorge Cabrera

Το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού Ζίκα είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα από τη Γιούτα των ΗΠΑ.

Η γυναίκα έχασε τη ζωή της στα τέλη του Ιουνίου αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστά τα αίτια του θανάτου της, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent. Όπως αναφέρουν οι Αρχές της πολιτείας, η ηλικιωμένη φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, ενώ είχε ταξιδέψει σε περιοχές που ο ιός «καραδοκούσε».

Σε δήλωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει:

Αν και η γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό, η ακριβής αιτία του θανάτου της δεν έχει καθοριστεί. Μάλιστα, μπορεί να μην είναι δυνατό να προσδιοριστεί πώς η μόλυνση από το Ζίκα συνέβαλε στο θάνατό της.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι από το χώρο της υγείας στις ΗΠΑ είχαν εκφράσει τους φόβους τους πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα και έχουν εισέλθει στην χώρα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους φόβους για ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα, με τον πρώτο θάνατο να έχει ήδη σημειωθεί.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947.

Τι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική;
Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας συνέδεσαν το Ζίκα με μία αύξηση της γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία, η οποία περιορίζει την σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν καταγράψει 2.782 τέτοιες περιπτώσεις το 2015 και μόλις 147 το 2014 και 167 το 2013.

Έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι πρόσφατα αυτών των βρεφών και οι ερευνητές της χώρας προειδοποιούν ότι οι περιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της, ενώ μέχρι τώρα έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ