ΚΟΣΜΟΣ

Βαριά ήττα για τον Ρίσι Σούνακ - Οι Συντηρητικοί έχασαν έδρα που ήταν δική τους από το 1931

Βαριά ήττα για τον Ρίσι Σούνακ - Οι Συντηρητικοί έχασαν έδρα που ήταν δική τους από το 1931
O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. AP Photo/Frank Augstein, Pool

Ένα ηχηρό χαστούκι δέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχασε σε εκλογικές μάχες απέναντι στο Εργατικό Κόμμα. 

Το Συντηρητικό κόμμα υπέστη βαριά ήττα σε αναπληρωματική εκλογική διαδικασία από το Εργατικό κόμμα,γεγονός που χαρακτηρίζεται άσχημος οιωνός για τον πρωθυπουργό των Τόρις, τον Ρίσι Σούνακ.

Η υποψήφια των Εργατικών Σάρα Έντουαρντς κέρδισε την έδρα του Τάμγουερθ, στην κεντρική Αγγλία –κάπου 50 χιλιόμετρα βόρεια από το Λονδίνο– με διαφορά 1.300 και πλέον ψήφων, ανατρέποντας έτσι πλειοψηφία σχεδόν 25.000 ψήφων των Τόρις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2019).

Ενώ στο Μιντ-Μπέρντφορντσιρ, έδρα που χαρακτηριζόταν επίσης ασφαλής για τη συμπολίτευση καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια εξέλεγε Συντηρητικούς στο κοινοβούλιο αδιαλείπτως από το 1931, ο υποψήφιος των Εργατικών Άλιστερ Στράδερν κέρδισε με διαφορά 1.192 ψήφων, ανατρέποντας πλειοψηφία σχεδόν 25.000 ψήφων (επακριβώς 24.664) των Τόρις στις προηγούμενες εκλογές.

Οι δυο ψηφοφορίες διεξήχθησαν καθώς η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού, 43 ετών, πρώην τραπεζίτη, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγράφει ευρύ, διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, τόνιζε πως οι έδρες που κέρδισε σήμερα ήταν «ασφαλείς» για τη συντηρητική παράταξη και θεωρούσε λίγες τις πιθανότητες να τις αποσπάσει. Ωστόσο, οι Τόρις αναγνώριζαν επίσης πως οι δυο τοπικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν σε «δύσκολη» συγκυρία.

Για «πρωτοφανή» αποτελέσματα έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κρίνοντας ότι οι νίκες των υποψηφίων της παράταξής του «σε οχυρά των Τόρις» δείχνουν πως ο λαός «θέλει στη μεγάλη πλειοψηφία του αλλαγή και είναι έτοιμος να εμπιστευτεί το μεταμορφωμένο Εργατικό Κόμμα μας για να τη φέρει». Ο κ. Στάρμερ έστρεψε τα τελευταία χρόνια το κόμμα στο κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ