ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό πολεμικό αναχαίτισε πυραύλους από την Υεμένη - Επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Αμερικανικό πολεμικό αναχαίτισε πυραύλους από την Υεμένη - Επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ
Η βάση του Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί που μπήκε στο στόχαστρο επίθεσης AP Photo/Nasser Nasser, File

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος μιας διάχυσης της σύγκρουσης ΙσραήλΧαμάς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν με drones και ρουκέτες βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία αλλά και την αναχαίτιση πυραύλων των Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα από αμερικανικό πολεμικό. 

Η αεροπορική βάση Αϊν αλ-Ασάντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις, δέχθηκαν επιθέσεις με drones και πυραύλους το βράδυ της Πέμπτης (19/10). Όπως ανέφερε ο ιρακινός στρατός, η περιοχή γύρω από τη βάση έχει αποκλειστεί και διεξάγονται έρευνες, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία επίθεση με ρουκέτες δέχθηκε και μια άλλη βάση των ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανεβάζοντας σε τέσσερις των αριθμό των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ που στοχοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα είχαν ήδη δεχθεί άλλες δύο χωριστές επιθέσεις με drones την Τετάρτη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών στρατιωτών. Την περασμένη εβδομάδα ένοπλες ομάδες ιρακινών, που συνδέονται με το Ιράν, είχαν απειλήσει με επιθέσεις κατά βάσεων των ΗΠΑ, εφόσον η Ουάσιγκτον παράσχει στήριξη στο Ισραήλ στην εισβολή κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τετάρτη (18/10) ένα drone έπληξε δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία προκαλώντας ελαφρείς τραυματισμούς, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε.

Σε μία άλλη εξέλιξη το αμερικανικό καταδρομικό USS Carney αναχαίτισε την Πέμπτη (19/10) στην Ερυθρά Θάλασσα τρεις πυραύλους κρουζ και αρκετά drones που εξαπέλυσαν δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι πύραυλοι «πιθανώς» είχαν στόχο το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει στείλει στα ανοιχτά του Ισραήλ και της Γάζας ισχυρή ναυτική δύναμη με δύο αεροπλανοφόρα, άλλα πολεμικά πλοία και περίπου 2.000 πεζοναύτες καθώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε κατάσταση υψίστου συναγερμού.

Υπαρκτός ο κίνδυνος διάχυσης λέει η φον ντερ Λάιεν

«Καμπανάκι» κινδύνου για διάχυση του πολέμου έκρουσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Χάντσον στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Είδαμε τους δρόμους αραβικών κρατών να γεμίζουν με οργή σε ολόκληρη την περιοχή. Άρα ο κίνδυνος περιφερειακής διάχυσης είναι υπαρκτός», σημείωσε προσθέτοντας ότι «το μόνο που θέλει το Ιράν, ο πάτρωνας της Χαμάς, είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά του χάους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ