ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η Αμερική δεν είναι τόσο διχασμένη όσο υποδηλώνουν ορισμένοι

Ομπάμα: Η Αμερική δεν είναι τόσο διχασμένη όσο υποδηλώνουν ορισμένοι
REUTERS/ JONATHAN ERNST

"Ακόμα κι αν η εβδομάδα ήταν πολύ επώδυνη, πιστεύω ότι η Αμερική δεν είναι τόσο διχασμένη όσο ορισμένοι υποδηλώνουν", τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο μακελειό με τους 5 νεκρούς αστυνομικούς στο Ντάλας, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο Αφροαμερικανός βετεράνος του αμερικανικού στρατού που φέρεται να είναι ο δράστης, δεν αντιπροσωπεύει την κοινότητα των Αφροαμερικανών.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πράξεις μερικών να μας καθορίσουν όλους”, σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστούν τα ακριβή κίνητρα του ενόπλου που έσπειρε τον θάνατο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας.

Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, η επικράτηση των όπλων στην αμερικανική κοινωνία είναι ένας παράγοντας για τη βία στη χώρα.

“Στη Μινεάπολις δεν ξέρουμε ακόμα τι συνέβη, αλλά ξέρουμε ότι υπήρχε ένα όπλο στο αμάξι το οποίο ήταν μεν νόμιμο, αλλά προκάλεσε κατά κάποιο τρόπο αυτά τα τραγικά περιστατικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά για το φόνο του Αφροαμερικανού άντρα από αστυνομικό στην εν λόγω πολιτεία και συνέχισε λέγοντας:

“Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό και να υποκριθούμε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο πολιτικό (ζήτημα). Είναι ένας παράγοντας –όχι ο μοναδικός- που συνέβαλε στις ευρύτερες εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων που υπηρετούν”.

Η Ευρώπη θα μπορεί πάντα να υπολογίζει στις ΗΠΑ

“Στις καλές όπως και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα”, διαβεβαίωσε o Ομπάμα, που παρέστη στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, υποσχέθηκε τη στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και την προάσπιση όλων των συμμάχων τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο συμφώνησε στη σημαντικότερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

“Αυτό που ποτέ δεν θα αλλάξει είναι η ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης” τόνισε ο ίδιος.

Το Brexit δεν πρέπει να πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Ο Ομπάμα διεμήνυσε ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται, τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να περιοριστεί ενδεχόμενη ζημία στη βρετανική οικονομία αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και ευρύτερα παγκοσμίως από την εξέλιξη αυτή.

Ως φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Βρετανών και της ΕΕ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να λάβει χώρα μια ομαλή και ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση στο μέλλον.

“Είναι σημαντικό καμία πλευρά να μην σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που τελικά θα πλήξει την οικονομία της και την παγκόσμια οικονομία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά ασταθής” υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ