ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο - Πέρασαν μόλις 20 φορτηγά από τη Ράφα

Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο - Πέρασαν μόλις 20 φορτηγά από τη Ράφα
Φορτηγά με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα AP Photo/Fatima Shbair

Μόλις 20 φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου εισήλθαν από το πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το πρωί του Σαββάτου (21/10), όπως μετέδωσε το CNNi.

Το μοναδικό πέρασμα για την είσοδο βοήθειας στον θύλακα, που αποτελεί επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν, έκλεισε εκ νέου αμέσως μετά.

Φορτηγά στη ΡάφαAP Photo/Hatem Ali

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που εισήλθε σήμερα περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων σε κονσέρβες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια διέλευσης στο επόμενο κομβόι με βοήθεια πριν από τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, όμως, ανώτατοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να συνεχιστεί.

«Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς από το Κάιρο όπου βρίσκεται για τη «Σύνοδο για την Ειρήνη».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα - κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα- στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε πως η διέλευση τροφίμων και φαρμάκων στους εγκλωβισμένους αμάχους δεν μπορεί να διακόπτεται.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) επεσήμανε ότι τα φορτηγά περιλαμβάνουν ιατροφαρμακευτικό υλικό ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση τραυμάτων και χρόνιων ασθενειών καθώς και βασικά φάρμακα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, 36 άδεια ημιρυμουλκά εισήλθαν στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να παραλάβουν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 175 φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Νωρίτερα, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε κάνει γνωστό ότι το πέρασμα θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Τα υπόλοιπα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ, έχουν αποκλειστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ