ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιο των Αιγυπτίων χτύπησαν οι Ισραηλινοί - Κάναμε λάθος λέει ο στρατός

Φυλάκιο των Αιγυπτίων χτύπησαν οι Ισραηλινοί - Κάναμε λάθος λέει ο στρατός
Ισραηλινό τανκ AP Photo/Petros Giannakouris

Αιγυπτιακό φυλάκιο στη Γάζα στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ έπληξε ισραηλινό άρμα μάχης το απόγευμα της Κυριακής (22/10) με το Τελ Αβίβ να δηλώνει ότι πρόκειται για λάθος.

Ισραηλινό άρμα μάχης χτύπησε το απόγευμα της Κυριακής (22/10) ένα αιγυπτιακό φυλάκιο στη Γάζα, στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το περιστατικό σημειώθηκε «κατά λάθος» και ότι διερευνάται, ζητώντας συγγνώμη. Αργότερα όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων.

Ο αιγυπτιακός στρατός έκανε λόγο για "ελαφρά τραυματίες" στις τάξεις του, χωρίς να δώσει τον αριθμό τους, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για το "κατά λάθος" πλήγμα αιγυπτιακής θέσης.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών που συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, ένας αιγυπτιακός πύργος ελέγχου χτυπήθηκε από τα θραύσματα οβίδας που εκτοξεύθηκε κατά λάθος από ισραηλινό άρμα μάχης, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς σε μέλη των δυνάμεων επιτήρησης των συνόρων», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε τη λύπη της αμέσως μετά το ακούσιο συμβάν, έρευνα είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Δεν αποκλείεται το γεγονός να σχετίζεται με τις μαρτυρίες για έκρηξη και ήχο ασθενοφόρων νωρίτερα στο κοντινό -3 χιλιόμετρα- συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδα της Γάζας και της Αιγύπτου, λίγο μετά την είσοδο ενός δεύτερου κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την πλευρά της Αιγύπτου.

Η ανακοίνωση του IDF αναφέρει:
«Πριν από λίγη ώρα, ένα τανκ του IDF πυροβόλησε κατά λάθος και χτύπησε ένα αιγυπτιακό φυλάκιο δίπλα στα σύνορα στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ. Το περιστατικό διερευνάται και οι λεπτομέρειες εξετάζονται.

Ο Ισραηλινός Στρατός εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό».

Το Κερέμ Σαλόμ είναι σημείο διέλευσης για τα εμπορεύματα και βρίσκεται στο συνοριακό τρίγωνο μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας.

Βρίσκεται νότια του τερματικού σταθμού της Ράφας, μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας, μέσω του οποίου περνούν από χθες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό το παλαιστινιακό έδαφος.

Η Γάζα τελεί υπό ισραηλινή πολιορκία, μετά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι το ισραηλινό χτύπημα «δεν διαταράσσει τη διέλευση της βοήθειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ