ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ο κεντρώος Σέρχιο Μάσα και ο Χαβιέρ Μιλέι στο β γύρο των προεδρικών εκλογών

Αργεντινή: Ο κεντρώος Σέρχιο Μάσα και ο Χαβιέρ Μιλέι στο β γύρο των προεδρικών εκλογών
Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή Σέρχιο Μάσα (δεξιά) και Χαβιέρ Μιλέι (αριστερά) Agustin Marcarian, AP

Ο κεντρώος Σέρχιο Μάσα και ο φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι είναι οι υποψήφιοι που πέρασαν στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών της 19ης Νοεμβρίου στην Αργεντινή

Ο 51χρονος Μάσα, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, που τοποθετείται κεντροαριστερά του πολιτικού τόξου της χώρας εξασφάλισε το 36,6% των ψήφων, με πάνω από το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο 53χρονος Μιλέι, από την άλλη, ακολουθεί με 30%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Με την ανάδειξη του νέου προέδρου στον δεύτερο γύρο, ο νικητής θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, η εκλογική αυτή αναμέτρηση στην Αργεντινή διενεργείται σε κλίμα αβεβαιότητας, με τον πληθωρισμό να εγείρει σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες της χώρας, καθώς συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον πλανήτη και με το νόμισμα να βρίσκεται σε σερί υποτίμησης εδώ και δυο χρόνια.

Με τι πρόταγμα διεκδικούν μια θέση στον προεδρικό θώκο οι δύο υποψήφιοι;

Ο Μάσα πλησίασε τη νίκη από τον πρώτο γύρο, για την οποία χρειαζόταν να λάβει τουλάχιστον το 45% των ψήφων, ή το 40% και να έχει διαφορά 10 μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλο.

Ο Σέρχιο Μάσα, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία και το 2015, όταν ήταν αντίπαλος των περονιστών σημερινών συμμάχων του, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την απερχόμενη κυβέρνηση στην εκστρατεία του. Ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, ούτε η αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ εμφανίστηκαν σ’ αυτήν.

Κατά τη διάρκειά της επαναλάμβανε το μήνυμα πως «το χειρότερο» της κρίσης πέρασε, χάρη στο προσεχές εξαγωγικό μπουμ και το τέλος της ιστορικής ξηρασίας του 2022-2023 η οποία στέρησε από την Αργεντινή, «γίγαντα» του αγροτοβιομηχανικού τομέα, έσοδα 20 δισεκ. δολαρίων.

Τους τελευταίους μήνες πολλαπλασίασε τις παροχές. Μείωση του αριθμού των πολιτών με φορολογητέα εισοδήματα, επιδοτήσεις, εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ, για να απορροφηθεί το σοκ του πληθωρισμού. Οι αντίπαλοι του τον χαρακτήρισαν «ανεύθυνο» καθώς το έλλειμμα και το χρέος στην Αργεντινή αποτελεί παθολογία και η χώρα δυσκολεύεται να αποπληρώσει δάνειο 44 δισεκ. δολαρίων στο ΔΝΤ.

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών (22/10) ο Μάσα υποσχέθηκε αν εκλεγεί να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», κάτι άνευ προηγουμένου στη δημοκρατική Αργεντινή.

Ο Μιλέι, από την πλευρά του, εξαγγέλλει πως αν κερδίσει πρόκειται να δολαριοποιήσει την οικονομία, να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και διάφορα υπουργεία, να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες.

Οι προτάσεις του, όμως, σπέρνουν αμφιβολίες, ως και ανησυχίες.

Οι θέσεις του για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που παραμένει βυθισμένη σε βαθιά κρίση –η φτώχεια πλήττει το 40% των κατοίκων της άλλοτε πλούσιας χώρας– συναντούν ωστόσο αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Ο οικονομολόγος ενσαρκώνει την επιθυμία μέρους των πολιτών να δουν «να φεύγουν» οι παραδοσιακοί πολιτικοί, η «κάστα των παράσιτων» όπως αποκαλεί τους περονιστές (κεντροαριστερά) και τους κεντροδεξιούς που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και είκοσι χρόνια αυτός που μεταπήδησε στην πολιτική από τα τηλεοπτικά πλατό.

Το βράδυ της Κυριακής (22/10) έτεινε το χέρι στην ηττημένη υποψήφια, προτείνοντας «όλοι όσοι θέλουμε την αλλαγή» να «συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε τη χώρα μας».Τίποτε δεν έχει κριθεί, σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Γκένταν, ειδικό στην Αργεντινή στο κέντρο μελετών Wilson Center. Ο κ. Μάσα «παραμένει υπουργός Οικονομίας μιας κυβέρνησης βαθιά αντιδημοφιλούς». Ωστόσο στην Αργεντινή γεννά «μεγάλο άγχος η ιδέα πως θα αλλάξει δραστικά ο ρόλος του κράτους πρόνοιας, πολλοί έχουν πολλά να χάσουν», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ