ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η λιτότητα ανησυχεί κι απογοητεύει τους Ευρωπαίους

Ομπάμα: Η λιτότητα ανησυχεί κι απογοητεύει τους Ευρωπαίους
Δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο έγινε το Αμερικανός πρόεδρος. REUTERS/Jonathan Ernst

Την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε την Ισπανία ήταν ένας νεαρός με σακίδιο στην πλάτη, αυτή τη φορά όμως πέρασε το κατώφλι του παλατιού στη Μαδρίτη και είχε συνάντηση με τον βασιλιά Φίλιππο.

Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί μια σύντομη επίσκεψη στην Ισπανία, στο πλαίσιο του ταξιδιού της επιστροφής του από τη Βαρσοβία στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο, ενώ πριν επιστρέψει στη ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια Ισπανία, και αναχωρήσει για τις ΗΠΑ θα συναντήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τους ηγέτες των Podemos και Ciudadanos.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μάλιστα στην εφημερίδα El pais ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε το προηγούμενο ταξίδι του στην Ισπανία, όταν ήταν ένας... 26χρονος backpacker.

2016 07 10T101213Z 201916712 S1AETOTGXXAC RTRMADP 3 USA SPAIN OBAMA

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Πέρα από τις αναμνήσεις του προηγούμενου ταξιδιού του, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε στην ισπανική εφημερίδα και για τα θέματα της επικαιρότητας και ειδικότερα χαρακτήρισε τη λιτότητα ως "σημαντικό παράγοντα αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη".

"Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει (στην Ευρώπη) μια διαφορετική οικονομική στρατηγική, που συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας", επισημαίνει. "Η πολιτική αυτή είναι κατά την άποψή μου ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες", υπογραμμίζει προς την ισπανική εφημερίδα.

Οι Ευρωπαίοι "έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο", προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.

2016 07 10T085437Z 1625148560 LR1EC7A0OQQ0I RTRMADP 3 USA OBAMA SPAIN

Πηγή:REUTERS/Andrea Comas

Στην Ισπανία η ανεργία αγγίζει ακόμη σχεδόν το 21% του δυναμικού, έπειτα από χρόνια αυστηρών περικοπών. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 5,1% του ΑΕΠ το 2015.

Όπως σημειώνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ισπανία "η οικονομία ξαναρχίζει να ανακάμπτει, πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά βεβαίως η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, κυρίως μεταξύ των νέων".

"Στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας", προσθέτει υπερασπιζόμενος την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), η οποία αμφισβητείται από ένα κομμάτι της αριστεράς στην Ισπανία, όπως και αλλού στην Ευρώπη.

"Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να δείξουν ότι έχουν επαφή με τις καθημερινές έννοιες των πολιτών", υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. Θα πρέπει "να απορρίψουμε τον τρόπο σκέψης ότι 'εμείς ενάντια σε όλους' που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί επιδιώκουν να μας πουλήσουν", σημειώνει επίσης, υπερασπιζόμενος τον "πλουραλισμό, την ολοκλήρωση, την ανεκτικότητα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ