ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η «παύση εχθροπραξιών» δεν σημαίνει «κατάπαυση του πυρός»

Μπορέλ: Η «παύση εχθροπραξιών» δεν σημαίνει «κατάπαυση του πυρός»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ανάγκη για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσει ανεμπόδιστα η βοήθεια, αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Αυτό ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ θα καθοριστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Εξήγησε ότι «παύση εχθροπραξιών» δεν σημαίνει «κατάπαυση του πυρός» - όπως ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Διεθνή Διάσκεψη του Καϊρου - αλλά μια προσωρινή εκεχειρία για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, χωρίς να κινδυνεύσει από τα πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ή της Χαμάς. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα θύματα μεταξύ του προσωπικού της UNWRA - της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι περιορισμένη, διευκρινίζοντας ότι μόνο 20 φορτηγά την ημέρα πέρασαν το τελευταίο τριήμερο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες στη Γάζα περνούν 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας ημερησίως.

Επιπλέον, τόνισε ότι εκτός από τρόφιμα και φάρμακα είναι αναγκαίο να φτάσουν στη Γάζα και καύσιμα, προκειμένου να αποκατασταθεί το ηλεκτρικό και το σύστημα αφαλάτωσης νερού. Σημείωσε, επίσης, ότι όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σήμερα ότι πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Όχθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ