ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 38 άνθρωποι για το λιντσάρισμα εθελοντή πυροσβέστη

Αλγερία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 38 άνθρωποι για το λιντσάρισμα εθελοντή πυροσβέστη
AP Photo / Fateh Guidoum

Το Εφετείο της Αλγερίας καταδίκασε σε θάνατο 38 ανθρώπους, επειδή λιντσάρισαν έναν εθελοντή πυροσβέστη, κατηγορώντας τον λανθασμένα για εμπρησμό, στις μεγάλες πυρκαγιές του 2021.

Οι θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν αυτομάτως σε ισόβια, επειδή από το 1993 η Αλγερία έχει επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Το λιντσάρισμα του 38χρονου ζωγράφου στην περιοχή της Καβυλίας, προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα. Συνολικά κατηγορήθηκαν 94 άνθρωποι και από αυτούς οι 26 αθωώθηκαν και οι 38 καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι 20 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Πρωτοδίκως, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο οι 49 από τους κατηγορουμένους και μόνο επτά απαλλάχθηκαν. Όλοι τους κατηγορούνταν για τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούσαν την ασφάλεια του κράτους, την εθνική ενότητα και τη σταθερότητα των θεσμών, συμμετοχή σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης και συνωμοσία.

«Η ετυμηγορία είναι δίκαιη. Το δικαστήριο πήρε καταθέσεις από τους κατηγορουμένους για νε εκδώσει μια δίκαιη απόφαση για όλους», είπε ο Φαχρεντίν Μπεράχνα, ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής.

Τον Αύγουστο του 2021, μέσα σε μία εβδομάδα, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καβυλία έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όταν έμαθε ότι τον υποψιάζονταν για εμπρησμό, ο 38χρονος Τζαμέλ Μπενσμαΐλ, ο οποίος είχε πάει να βοηθήσει στην κατάσβεση, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην αστυνομία για να δώσει εξηγήσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα πλήθος να περικυκλώνει το όχημα της αστυνομίας στο οποίο επέβαινε ο Μπενσμαΐλ και να τον βγάζει έξω δια της βίας. Αφού τον ξυλοκόπησαν και τον έκαψαν ζωντανό, οι δράστες τράβηξαν σέλφι με το πτώμα του.

Όσοι εικονίζονταν στις φωτογραφίες προσπάθησαν αργότερα να σβήσουν τα ίχνη τους και να τις διαγράψουν από το διαδίκτυο, όμως χρήστες απ’ όλη τη χώρα, που είχαν κρατήσει αντίγραφα, τα συγκέντρωσαν και τα παρέδωσαν στην αστυνομία για να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ