ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο θα λάβει «κυρίαρχη απόφαση» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο θα λάβει «κυρίαρχη απόφαση» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο AP Photo/John Minchillo

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα λάβει μια «κυρίαρχη απόφαση» σχετικά με την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για την προσχώρηση της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη, 24/10,  ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μετά από συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

«Υποβάλλοντας το νομοσχέδιο που εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο προς επικύρωση, τους φέρνει (την Τουρκία) εκεί που βρισκόμαστε εδώ και πολλούς μήνες», δήλωσε ο Σιγιάρτο.

Ουγγαρία και Τουρκία ήραν τον Ιούλιο το βέτο τους στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, όμως καθυστερούσαν την επικύρωση της προσχώρησής της.

Την περασμένη Δευτέρα 23/10, η Αγκυρα ανακοίνωσε πως το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπεγράφη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Ο ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Τώρα υπολογίζω στην ταχεία επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ