ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη: Ποιοι είναι ο «στρατολόγος της ΕΕ» και ο «Οσάμα, ο Γερμανός»

Συλλήψεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη: Ποιοι είναι ο «στρατολόγος της ΕΕ» και ο «Οσάμα, ο Γερμανός»
AP / Hussein Malla

Ο τζιχαντιστής, Μουσταφά Μάγια Αμάγια, γνωστός κι ως «Ελ Ταλιμπάν» που στρατολογούσε τζιχαντιστές στην Ευρώπη, συνελήφθη στην Ισπανία, ενώ ένας ακόμα τζιχαντιστής, που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση με φορτηγό σε συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ, συνελήφθη στο Ντούισμπουργκ, κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild» ως του Ισλαμικού Κράτους, επαίνεσε τον τρομοκράτη των Βρυξελλών, που προ ημερών δολοφόνησε δύο Σουηδούς.

Ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε σε πολυκατοικία όπου διαμένει, στο κέντρο του Ντούισμπουργκ, και συνέλαβε τον ύποπτο. Ο 29χρονος ήταν ήδη γνωστός καθώς φέρεται να είχε γράψει στο διαδίκτυο ότι επιθυμεί να πεθάνει ως μάρτυρας.

Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ισλαμιστής ταξίδεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας και εντάχθηκε στο ISIS. Το όνομα που χρησιμοποιούσε τότε ήταν «Οσάμα, ο Γερμανός». Σε ένα βίντεο πόζαρε δίπλα σε ένα αποκεφαλισμένο θύμα.

Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία το 2016, συνελήφθη από την κρατική ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Ντίσελντορφ τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2017 για συμμετοχή στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Ένας γείτονας είπε στην Bild ότι «ο άντρας ήταν πάντα φιλικός, αλλά το εντυπωσιακό ήταν ότι ήταν ξύπνιος όλη τη νύχτα και είχες την εντύπωση ότι έφτιαχνε κάτι. Έκανε φασαρία μέχρι το πρωί».

Ο στρατολόγος τζιχαντιστών«Ελ Τάλιμπαν» συνελήφθη στην Ισπανία

Συνελήφθη στην Μελίγια επικεφαλής στρατολόγησης τρομοκρατών. Ο Μουσταφά Μάγια Αμάγια, με το παρατσούκλι «Ελ Ταλιμπάν», γεννήθηκε το 1963 στις Βρυξέλλες και προέρχεται από οικογένεια Ισπανών ρομά.

Ο άνδρας, ο οποίος έχει ισπανική υπηκοότητα, θεωρείται σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ , ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Το 2014 συνελήφθη ως επικεφαλής μεγάλου δικτύου στρατολόγησης τρομοκρατών, αναφέρουν τα βελγικά μέσα. Το 2018 καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ισπανικής αστυνομίας κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Όντας σε αναπηρικό αμαξίδιο, στρατολογούσε τρομοκράτες κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επίσης, είχε συλληφθεί αρκετές φορές και κατά τη δεκαετία του 1990 για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Μουσταφά Μάγια Αμάγια όπως αναφέρουν βελγικά μέσα συνελήφθη στο σπίτι του στον ισπανικό θύλακα της Μελίγιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ