ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία πρωταθλήτριες στα κρούσματα ρατσισμού κατά των μαύρων μεταναστών

ΕΕ: Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία πρωταθλήτριες στα κρούσματα ρατσισμού κατά των μαύρων μεταναστών
AP Photo/Ivan Valencia

Αυξάνεται κατακόρυφα ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων στην Ευρώπη, με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Φινλανδία να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων και παρενόχλησης, έδειξε έρευνα μεταξύ των μαύρων μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς σε 13 χώρες της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 25/10.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), ο οποίος παρήγγειλε την έρευνα ανέφερε σε έκθεση με τα αποτελέσματα, ότι μέσα σε διάστημα έξι ετών από την προηγούμενη μελέτη, σημειώθηκε αύξηση 34% στους ανθρώπους που αντιμετώπισαν φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους κατά τους 12 τελευταίους μήνες (+10 μονάδες).

Στην Αυστρία και τη Γερμανία το ποσοστό ήταν 64% -σχεδόν το διπλάσιο από το προηγούμενο επίπεδο του 33% στη Γερμανία και σημαντικά αυξημένο από το 42% που είχε καταγραφεί έξι χρόνια νωρίτερα στην Αυστρία. Στην επόμενη χειρότερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 54%.

«Προκαλεί σοκ το να διαπιστώνει κανείς πως δεν υπάρχει βελτίωση από την προηγούμενη έρευνά μας», δήλωσε ο διευθυντής του FRA Μάικλ Ο'Φλάερτι. «Αντιθέτως άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους».

Η αναλογία αυτών που απάντησαν στις ερωτήσεις και ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ότι αντιμετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις μέσα στο χρονικό διάστημα των πέντε τελευταίων ετών, αντί για τους 12 τελευταίους μήνες, αυξήθηκε στο 45% στις 13 χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, μια αύξηση κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη μελέτη. Οι τρεις χώρες στην κορυφή του καταλόγου παρέμειναν οι ίδιες, με τη Γερμανία να έχει το υψηλότερο ποσοστό, 76%.

«Μαύρος στην ΕΕ» (Being Black in the EU)

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για τον FRA από τον Οκτώβριο 2021 ως το Σεπτέμβριο 2022, ήταν μια έρευνα μεταξύ 16.124 μεταναστών και απογόνων μεταναστών σε 15 χώρες, από την οποία θα παραχθούν αρκετές αναφορές του FRA - για άλλες εθνοτικές μειονότητες και για τους μουσουλμάνους.

Η αναφορά αυτή με τίτλο «Μαύρος στην ΕΕ» (Being Black in the EU) είναι η πρώτη που παρήχθη απ' αυτή την ευρύτερη έρευνα.

Επικεντρώνει σε 6.752 ανθρώπους γεννημένους στην υποσαχάρια Άφρική ή με τουλάχιστον ένα γονιό γεννημένο εκεί, οι οποίοι ζουν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

AP Photo/Gregory Bull

Η αναλογία αυτών που απάντησαν και είπαν ότι υπέστησαν ρατσιστική παρενόχληση μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια ήταν η ίδια με εκείνη έξι χρόνια νωρίτερα, στο 30%. Το υψηλότερο εθνικό ποσοστό ήταν 54% στη Γερμανία και ακολουθούσε η Φινλανδία και η Αυστρία.

Η Πορτογαλία και η Σουηδία ήταν οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παρενόχλησης και, μαζί με την Πολωνία, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά φυλετικών διακρίσεων, σύμφωνα με αυτούς που απάντησαν στην έρευνα.

Η έκθεση του FRA περιλαμβάνει σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως για τη σωστή εφαρμογή νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και την αντιμετώπιση των κινήτρων που βασίζονται σε φυλετικές προκαταλήψεις ως επιβαρυντικών περιστάσεων κατά την επιβολή ποινών για εγκλήματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ