ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Ψυχική ασθένεια οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα - Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Eρντογάν: Ψυχική ασθένεια οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα - Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Κρεμλίνο Pool Photo

Σφοδρά πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία στο κόμμα  του εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη στήριξή του προς τη Χαμάς και τους Παλαιστινίους

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έκανε λόγο για σημάδι δολοφονικής και ψυχικής ασθένειας.

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι απελευθρωτές που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα εδάφη και τους πολίτες τους».

Αναφερόμενος προσωπικά στον Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε: «Μια φορά στη ζωή μου έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου που λέγεται Νετανιάχου. Φυσικά, είχαμε καλές προθέσεις και τις καταχράστηκαν. Είχαμε ένα σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ και το ακυρώσαμε. Αυτοί κακοποίησαν τις καλές μας προθέσεις».

Ως Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία. Πάρτε μαζί σας είτε τις ΗΠΑ είτε τη Δύση. Η Αμερική θα χάσει επίσης. Το όλο θέμα είναι να εγκαθιδρύσουμε έναν δίκαιο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε έναν κόσμο όπου οι γονείς κρατούν τα σώματα των παιδιών τους. Ισχύει επίσης για κάθε χώρα όπου δεν υπάρχει εμπόδιο. Είναι καιρός να μιλήσουμε για την κατάσταση εκείνων που γύρισαν την πλάτη τους στην αλήθεια με πράξεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές τις σφαγές. Το να δικαιολογείς τις επιθέσεις είναι η κληρονομιά της Δύσης από την αιματηρή ιστορία της», πρόσθεσε.

Για να συνεχίσει: «Ολόκληρη η Δύση έχει ενωθεί με το Ισραήλ και βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορεί η Δύση να σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία».

Ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Όσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας, τέλος, θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ