ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Αναπαράσταση νεαρού κοριτσιού που θυσιάστηκε από τους Ίνκας

Περού: Αναπαράσταση νεαρού κοριτσιού που θυσιάστηκε από τους Ίνκας
ΠΗΓΗ:ucsm.edu.pe

Το ανακατασκευασμένο κεφάλι και ο κορμός ενός νεαρού κοριτσιού που πιθανότατα θυσιάστηκε για να εξευμενίσει τους θεούς των Ίνκας αποκαλύφθηκε στο Περού την Τρίτη (24/10).

Αυτό κατέστη δυνατό με τρισδιάστατες σαρώσεις της μούμιας της, περισσότερα από 500 χρόνια μετά το θάνατό της, να βοηθούν στην παραγωγή της ρεαλιστικής αναπαράστασης.

Επιστήμονες από το Περού και από την Πολωνία χρησιμοποίησαν ψηφιακές σαρώσεις της πολύ καλά διατηρημένης μούμιας της. Η μούμια βρέθηκε το 1995 μέσα σε ένα τάφο της εποχής των Ίνκας κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Αμπάτο έξω από την Αρεκίπα, στο νότιο Περού.

Οι Ίνκας, οι οποίοι κυριαρχούσαν σε μια τεράστια έκταση της δυτικής Νότιας Αμερικής κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού και των υψιπέδων των Άνδεων, είδαν την πλούσια και ισχυρή αυτοκρατορία τους να εξαφανίζεται μετά από την άφιξη των Ισπανών το 1532.

Κάποια στιγμή πριν συμβεί αυτό, το κορίτσι θυσιάστηκε με ένα χτύπημα στο κεφάλι, πιθανώς σε μια τελετουργική τελετή που ζητούσε από τους θεούς να τους προστατεύσουν από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με το όνομα Κυρία του Αμπάτο ή απλά Χουανίτα, πιστεύεται ότι ήταν είτε 14 είτε 15 ετών την εποχή που έγινε η θυσία.

Η αναπαράσταση, που εκτίθεται τώρα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία στην Αρεκίπα, δείχνει το στόμα της ελαφρώς ανοιχτό και τα σκοτεινά, διαπεραστικά μάτια της να ατενίζουν στο βάθος. Φορά πολύχρωμη ενδυμασία, κάλυμμα του κεφαλιού και στολίδια, τα οποία επίσης είναι βασισμένα στις σαρώσεις της μούμιας.

«Έγινε με θαυμάσιο τρόπο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Γιόχαν Ράινχαρντ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που βρήκε τη μούμια, προσθέτοντας ότι η ανακατασκευή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το πρόσωπό της ήταν εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης με αποτέλεσμα να μην έχει διατηρηθεί καλά.


«Βλέποντας το πρόσωπό της όπως όταν ήταν ζωντανή, είναι μια διαφορετική εμπειρία γιατί μοιάζει τόσο αληθινό», πρόσθεσε ο ίδιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ