ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συμφωνία με ΗΠΑ για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Ισραήλ: Συμφωνία με ΗΠΑ για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα
Ισραηλινά τανκς κατευθύνονται προς τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας AP Photo / Ohad Zwigenberg, File

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη στη Γάζα, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Με την καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, δίδεται χρόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανοί και πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν, ότι το Ισραήλ συμφώνησε με το αίτημα των ΗΠΑ να θέσει σε λειτουργία τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή πριν από μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ στις αποφάσεις του λαμβάνει υπόψιν του και την ανάγκη κάποιας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να κερδίσει κάποιο χρόνο για να αποσπάσει ομήρους από τη Χαμάς.

Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σχεδιάζουν να αναπτύξουν σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον συμβούλεψε το ισραήλ να σταματήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και κρατά το Κατάρ ενήμερο γι΄αυτές τις συνομιλίες καθώς προσπαθεί να απελευθερώσει πρισσότερους ομήρους και να προετοιμαστεί για έναν πιθανό ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι δυσκολίες μιας χερσαίας επιχείρησης

Οι ΗΠΑ έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ισραηλινοί, μπαίνοντας πλέον στη Γάζα.

Σε ανάλυσή του, το BBC παραλληλίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος με την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξολοθρεύσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από τη Μοσούλη του Ιράκ το 2017.

Ιρακινοί κομάντος, εξαιρετικά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, που είχαν την κάλυψη της αεροπορίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ειδικών δυνάμεων, ξεκίνησαν να πηγαίνουν πόρταπόρτα και να ελέγχουν κάθε σπίτι για να εντοπίσουν μέχρι και τον τελευταίο τρομοκράτη.

Η διαδικασία αυτή διήρκεσε μήνες ολόκληρους και χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το δισταγμό των Ισραηλινών. Η παρουσία των 223 ομήρων στη Γάζα αποτελεί το νούμερο ένα θέμα για την ισραηλινή κοινή γνώμη.

Και η απελευθέρωση ομήρων από πλευράς της Χαμάς τις περασμένες ημέρες έδειξε ότι υπάρχει τρόπος να βγουν ζωντανοί από αυτό τον εφιάλτη -ή τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς.

Μια από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες, η αντιπολιτευόμενη Haaretz, έγραφε χθες, Τρίτη (24/10), ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση όσο οι όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και επικεφαλής του στρατού, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς να το γλιτώσει» είπε ο ίδιος, υπονοώντας επί της ουσίας ότι οι Ισραηλινοί ενδεχομένως να μην έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν την επιχείρηση.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι μεν σκληρός στα λόγια, ωστόσο είναι γνωστός για τη διστακτικότητά του σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Δν θα είναι εύκολη μια νίκη του Ισραήλ στη Γάζα

Ο δισταγμός του Ισραήλ ενδεχομένως να συνδέεται και με το γεγονός ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια «επόμενη ημέρα» στη Γάζα.

Ακόμη και αν το Ισραήλ καταφέρει τελικώς να κατατροπώσει τη Χαμάς και να την εκδιώξει από τη Γάζα, μια στρατηγική νίκη δεν θα είναι εύκολη.

Και αυτό γιατί η Χαμάς θα παραμείνει μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, με σημαντική παρουσία στη Δυτική Όχθη και το Λίβανο.

Μάλιστα, από τις περιοχές αυτές -και με τη συνεργασία άλλων αντίστοιχων ομάδων- θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του θανάσιμου εχθρού της.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ θα βρεθεί να έχει υπό τον έλεγχό του την γκρεμισμένη Λωρίδα της Γάζας, που θα ταλανίζεται από μια αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση.

Και, όπως εξηγούν αναλυτές του «The New Arab», δεν θα έχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την περιοχή.

Αναγκαστικά, όπως έκανε και στην περίπτωση της Δυτικής Όχθης, θα αναγκαστεί να στραφεί προς τη διεθνή κοινότητα για να ξαναχτιστεί η Γάζα ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να διοικήσει μόνο του την περιοχή, όπως συνέβαινε πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Και θα δεχτεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τέτοιο ρόλο; Δύσκολο, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει υποσκάψει την αξιοπιστία του αλλά και την επιρροή του με όσα έχει κάνει στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ στο παρελθόν επέκτειναν τους οικισμούς τους, έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών και αύξησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε παλαιστινιακές πόλεις.

Ακόμη και αν η Παλαιστινιακή Αρχή επιστρέψει τελικά στη Γάζα πίσω από τα ισραηλινά τανκ, είναι μάλλον απίθανο ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο χωρίς μια συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία στην περιοχή.

Και θα συμφωνήσει ο Αμπάς να αναλάβει τέτοιο ρόλο στη Γάζα;

Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν μια «ανάσα» από τα ισραηλινά σύνορα | CNN Greece

Επίσης δύσκολο, δεδομένου ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η επιρροή του στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Ίσως το Ισραήλ θα μπορούσε να… γλυκάνει κάπως την πρόταση, παρέχοντας και ξένα κονδύλια για τη Γάζα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, το Ισραήλ να επιχειρήσει να εισάγει το μοντέλο της Δυτικής Όχθης στη Γάζα -κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη πολιτική αστάθεια και ανασφάλεια, δεδομένης της μακράς αντιστασιακής ιστορίας της Γάζας.

Μακροπρόθεσμα λοιπόν, η επιστροφή του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να εγκλωβίσει ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε μια πραγματικότητα ενός κράτους και μιας ατέρμονης σύρραξης και απαρτχάιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ