ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΕΕ για Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστικοί διάδρομοι και βοήθεια στη Γάζα - Σχέδιο απόφασης των 27

Σύνοδος ΕΕ για Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστικοί διάδρομοι και βοήθεια στη Γάζα - Σχέδιο απόφασης των 27
AP Photo/Virginia Mayo

Την εγκαθίδρυση  «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» αναμένεται να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να παρέχεται «απρόσκοπτα» ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται αποκλεισμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (26/10) η Ένωση σκοπεύει να συνεργαστεί με τους εταίρους που διαδραματίζουν «πυροσβεστικό» ρόλο στην περιοχή.

Το σχέδιο ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Γάζα

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια ώστε να φθάσει σε όσους την χρειάζονται μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», αναφέρεται.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί στενά με εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες, να παράσχει βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις» καταλήγει.

Στο μεταξύ, ο φόβος για την εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακό επίπεδο είναι έκδηλος, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επισημαίνουν πως η αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης αποτελεί προτεραιότητα.

Η θέση της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης, επαναλαμβάνοντας, δε, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διακρίνοντας τη Χαμάς και τους Παλαιστινίους.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, ήτοι την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Θα υπενθυμίσει, δε, τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Σε το πλαίσιο, πρόκειται να τονίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ