ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς βομβάρδισε στο Τελ Αβίβ - Ο IDF ετοιμάζει νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς βομβάρδισε στο Τελ Αβίβ - Ο IDF ετοιμάζει νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
AP Photo/Oded Balilty

Την ώρα που η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ το βράδυ της Πέμπτης (26/10), οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσαν νέα χερσαία επίθεση μικρής κλίμακας στη Γάζα, καθώς προετοιμάζουν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα του πολέμου.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς ανακοίνωσε στο Telegram ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ «ως απάντηση στη σιωνιστική σφαγή που διαπράττεται απέναντι σε αμάχους». Η ανακοίνωση έρχεται μετά τους νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων Άμυνας (IDF), δήλωσε ότι θα συνεχιστούν στοχευμένες επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες μέρες. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν και σήμερα τις χερσαίες επιδρομές, όπως και χθες το βράδυ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου».

«Ο σκοπός είναι να εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες, να προετοιμάσουν την περιοχή, να καθαρίσουν από εκρηκτικά και εχθρικές θέσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Οι επιδρομές θα συνεχιστούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του IDF.

Γκάλαντ: Κάθε προσπάθεια για τους ομήρους

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά μάχη στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

«Θέτουμε το έδαφος για τη συνέχιση της εκστρατείας και θα ακολουθήσουν περισσότερα στάδια», δήλωσε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι «η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί», μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Αναφερόμενος στους περίπου 224 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους. Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον μου, μαζί με την πλήρη νίκη στον πόλεμο».

Η νέα επιχείρηση και τα διαφορετικά στάδια

To έδαφος για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «προλειαίνει» ο ισραηλινός στρατός. Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, o IDF μπήκε την Τετάρτη από μια κατεύθυνση ασυνήθιστη και μη αναμενόμενη. Ήταν μια εισβολή από το Βορρά, ακριβώς μπροστά στην πόλη της Γάζας, και όχι από το στενό κομμάτι της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν μόνο την πόλη της Γάζας, θέλουν σε πρώτη φάση να αποφύγουν τον αστικό ιστό και θα κινηθούν παραλιακά, σε περιοχή που δεν είναι τόσο κατοικημένη, και να φτάσουν μέχρι το Άλ Σάτι το προσφυγικό στρατόπεδο στα παράλια, από όπου εκτιμάται ότι ξεκινούν ουσιαστικά όλες οι στοές της Γάζας. Και αυτό, γιατί δίπλα στο Αλ Σάτι είναι η θάλασσα.

Τυχόν κατάληψή του, σταθεροποίηση και μεταφορά μεγάλων αντλιών στο σημείο εκείνο, σημαίνει ότι έχουν απεριόριστο απόθεμα νερού για να πλημμυρίσουν τις στοές της Γάζας στην πρώτη φάση της επιχείρησης, οδηγώντας έτσι τη Χαμάς στην επιφάνεια. Ο IDF εκτιμά ότι το δίκτυο της Χαμάς ξεκινά από εκεί, και από εκεί μπορεί να πλημμυρίσει όλο το δίκτυο της Χαμάς από τη θάλασσα.

Παράλληλα, διαμορφώνεται το έδαφος της εισβολής, οι διάδρομοι. Πρώτα είδαμε τις τεράστιες θωρακισμένες μπουλντόζες D9, τα «κινητά φρούρια», οι οποίες προηγήθηκαν ακόμα και των αρμάτων. Άνοιξαν τους διαδρόμους, ξήλωσαν ό,τι εμπόδια, υπήρχαν και χάραξαν τους διαδρόμους απ’ όπου θα περάσουν οι επόμενες μονάδες. Όσον αφορά τα ναρκοπέδια και τις ναρκοπαγίδες, στάλθηκε το όχημα διάσπασης ναρκοπεδίων Puma.

Την επιχείρηση ανέλαβε κατόπιν η ταξιαρχία Γκιβάτι, και όχι τυχαία. Η συγκεκριμένη μονάδα στάθμευε μέσα στη Γάζα μέχρι το 2005. To μήνυμα του IDF ήταν σαφές: η Γκιβάτι επιστρέφει στη Γάζα.

IDF: Σκοτώσαμε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς, Shadi Barud. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και της υπηρεσίας ασφαλείας «Σιν Μπετ».

Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και η υπηρεσία ασφαλείας «Σιν Μπετ», «ο Barud σχεδίασε τη δολοφονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar».

Ο Barud είχε διατελέσει στο παρελθόν αρχηγός τάγματος στην περιοχή Khan Yunis και συμμετείχε στον σχεδιασμό πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Στη συνέχεια, έλαβε διάφορες θέσεις στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.

Τρεις οι νεκροί διοικητές της Χαμάς

O ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τρεις ανώτερους διοικητές του τάγματος Daraj-Tuffah της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

Επίθεση σε αμερικάνικη βάση στο βόρειο Ιράκ

Αργά το βράδυ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την επίθεση στην αμερικάνικη βάση δίπλα στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας ότι ήταν ανεπιτυχής. Την επίθεση πραγματοποίησε ιρακινή ένοπλη ομάδα με δύο drones.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ: 74 φορτηγά στη Γάζα

Εβδομήντα τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, εκ των οποίων τα 12 τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

«Δεν είναι αρκετό, πρέπει να πάνε περισσότερα και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας επί τόπου για να δούμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ