ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Αδιέξοδο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας
(AP Photo/Visar Kryeziu)

Την έντονη ανησυχία του για το αδιέξοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου είχαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, με βάση το διάλογο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, το «μεγάλο εμπόδιο» στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, είναι η ίδρυση της Ένωσης Δήμων Σερβικής πλειοψηφίας στο βόρειο Κόσοβο. Για να ξεπεραστεί αυτό, η ΕΕ παρουσίασε μια «ισορροπημένη πρόταση» για την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης και να αποφευχθούν νέοι κύκλοι βίας.

«Δυστυχώς οι δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμες να συμφωνήσουν χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, εξηγώντας ότι οι όροι που έθετε η κάθε πλευρά, ήταν «απαράδεκτοι» για την άλλη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τονίζει ότι η ΕΕ ζητά από τη Σερβία και το Κόσοβο να συμμετάσχουν με ειλικρίνεια στη διαδικασία εξομάλυνσης, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διαλόγου, και που είναι ο μόνος τρόπος για την ευρωπαϊκή οδό. «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να εργαζόμαστε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά σήμερα, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό», καταλήγει η δήλωση του Ζ. Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ