ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Θα επιτρέψουμε μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες»

Ισραήλ: «Θα επιτρέψουμε μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες»
AP Photo/Hatem Ali

Το Ισραήλ θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους Παλαιστίνιους άμαχους να κατευθυνθούν προς μια, όπως την περιέγραψε, «ανθρωπιστική» ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 

Τις επόμενες μέρες «προγραμματίζουμε να αυξήσουμε πολύ το μέγεθος της βοήθειας» που θα κατευθυνθεί στη Γάζα από την Αίγυπτο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελάντ Γκόρεν της Cogat, της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που κάνει τον συντονισμό με τους Παλαιστίνιους.

«Έχουμε οριοθετήσει μια ανθρωπιστική ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή Χαν Γιούνις ακόμη συνιστούμε ο άμαχος πληθυσμός που απομακρύνθηκε να πάει σε αυτήν την ζώνη», δήλωσε σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Ο Γκόρεν δεν διευκρίνισε αν η ανθρωπιστική αυτή ζώνη είναι νέα ή αναφέρεται σε υπάρχουσα περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ με βασικά είδη επιβίωσης

Τραγική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση γίνεται ολοένα και εντονότερη. Χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι της περιοχής εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ενημέρωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ

«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Γκουτέρες: Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για μια "όλο και πιο απελπιστική" κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ "ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις" εκεί.

"Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις", σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ