ΚΟΣΜΟΣ

«Παράσιτα»: Ιταλίδα μάνα μήνυσε και έδιωξε από το σπίτι τους 40χρονους γιους της

«Παράσιτα»: Ιταλίδα μάνα μήνυσε και έδιωξε από το σπίτι τους 40χρονους γιους της
Άποψη του ιστορικού κέντρου της ιταλικής πόλης Παβία, όπου κατατέθηκε η μήνυση DeAgostini/Getty Images

Ακόμη και η μητρική αγάπη έχει όρια, όπως φαίνεται. Τουλάχιστον στην περίπτωση μιας 75χρονης γυναίκας στην πόλη Παβία της βόρειας Ιταλίας, η οποία κέρδισε τη δικαστική αγωγή εναντίον των δύο γιων της, 40 και 42 ετών, από τους οποίους ζητούσε να φύγουν από το σπίτι της.

Οι δύο γιοι, οι οποίοι στα δικαστικά έγγραφα περιγράφονται από τη μητέρα τους ως «παράσιτα», ζούσαν στο οικογενειακό διαμέρισμα χωρίς να συνεισφέρουν οικονομικά ή να βοηθούν στο σπίτι, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η γυναίκα σε δικαστήριο της περιφέρειας της Παβίας. Και οι δύο άνδρες εργάζονται, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η δικαστής Σιμόνα Κατέρμπι τάχθηκε υπέρ της συνταξιούχου μητέρας, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον πατέρα των δύο ανδρών και της οποίας η σύνταξη πήγαινε εξ ολοκλήρου στη διατροφή τους και τη συντήρηση του σπιτιού, αποφασίζοντας ότι οι δύο «bamboccioni» – μεγάλα μωρά – έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου για να εγκαταλείψουν το σπίτι.

Η Κατέρμπι έγραψε στην απόφαση: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη στη νομοθεσία που να αποδίδει στο ενήλικο παιδί το άνευ όρων δικαίωμα να παραμείνει στο σπίτι που ανήκει αποκλειστικά στους γονείς, παρά τη θέλησή τους και μόνο λόγω του οικογενειακού δεσμού».

Οι άνδρες, οι οποίοι προσέλαβαν δικηγόρους για να καταπολεμήσουν την έξωση της μητέρας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Provincia Pavese, υποστήριξαν ότι οι Ιταλοί γονείς υποχρεούνται από τον νόμο να φροντίζουν τα παιδιά τους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Η Κατέρμπι επικαλέστηκε τον ισχύοντα νόμο στην απόφασή της και συμφώνησε ότι «η παραμονή στο ακίνητο θα μπορούσε αρχικά να θεωρηθεί βάσιμη, διότι ο νόμος βασίζεται στην υποχρέωση διατροφής που βαρύνει τον γονέα».

Στη συνέχεια έκρινε ότι η υποχρέωση διατροφής «δεν φαίνεται πλέον δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι άνω των 40 ετών και, όταν ξεπεραστεί μια ορισμένη ηλικία, το παιδί δεν μπορεί πλέον να περιμένει από τους γονείς να συνεχίσουν την υποχρέωση διατροφής πέραν των ορίων που δεν είναι πλέον εύλογα».

Ο δικηγόρος των δύο υιών δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πελάτες του δεν έχουν αποφασίσει αν θα ασκήσουν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Οι «mammoni» της Ευρώπης

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιταλικός όρος «mammoni», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ενήλικες άνδρες που εξαρτώνται υπερβολικά από τις μητέρες τους, εμφανίζεται στο νομικό σύστημα.

Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε σε βάρος ενός 35χρονου άνδρα που εργαζόταν ως καθηγητής μουσικής με μερική απασχόληση, ο οποίος εξακολουθούσε να περιμένει οικονομική στήριξη από τους γονείς του, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό του με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2022). Η Κροατία είναι έχει την υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέσο όρο ηλικίας τα 33,4 έτη. Αντίθετα, τα παιδιά στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία ξεκινούν τη ζωή τους μόνα τους κατά μέσο όρο στην ηλικία των 21 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Με πληροφορίες από: ‘Parasites’: Mother wins court case to evict two sons in their 40s by Barbie Latza Nadeau, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ