ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ρήγμα μεταξύ Νετανιάχου και κοινωνίας - Το πρώτο μέλημα και η διαφωνία

Ισραήλ: Ρήγμα μεταξύ Νετανιάχου και κοινωνίας - Το πρώτο μέλημα και η διαφωνία
Θρήνος στην κηδεία ατόμου που σκοτώθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς. Οι πολίτες του Ισραήλ ζητούν την άμεση επιστροφή των ομήρων AP Photo

Έχουν περάσει 24 ημέρες από το «μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου και ακόμη δεν είναι γνωστός στο Ισραήλ ο ακριβής αριθμός των απαχθέντων από τη Χαμάς

Το βράδυ της Κυριακής, ο αριθμός από την πλευρά του ισραηλινού στρατού επικαιροποιήθηκε και πάλι προς τα επάνω και πλέον όσοι κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία, πιθανότατα σε κάποιο από τα τούνελ της Χαμάς, ξεπερνά τους 239 ανθρώπους.

Από τον βορρά μέχρι το νότο, η συντριπτική πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας ζητά άμεσα την επιστροφή των απαχθέντων.

Η πίεση προς την πλευρά της κυβέρνησης Νετανιάχου, ακόμη και εν μέσω κηρυγμένου πολέμου, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Τη Δευτέρα (30/10), μαζί με όσους επί μήνες διαδήλωναν στο κέντρο του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει την δυναμική του Ανώτατου Δικαστηρίου και κατά συνέπεια τον έλεγχο της Κυβέρνησης, βρίσκονται και χιλιάδες ακόμη που υπέστησαν ένα ασύμμετρο σοκ για το οποίο απαιτούν απαντήσεις.

«Εάν υπήρχε σήμερα τρόπος να γίνει δημοσκόπηση», σημειώνει πολιτικός αναλυτής στο CNN Greece που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, « 7 στους δέκα, ακόμη και από τις κοινότητες των υπερορθόδοξων δεν έχουν καμία πρόθεση εκδίκησης. Οι 9 στους 10 πιστεύω πως έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αρχίσει να υπολογίζει την όλη και πιο ανεξέλεγκτη απαίτηση της κοινωνίας.

Το σημερινό βίντεο με τις τρεις γυναίκες που επιτίθενται προσωπικά στον Νετανιάχου μπορεί να μην προβάλλεται από τα Ισραηλινά μέσα, αλλά το γραφείο του Πρωθυπουργού στην λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε για πρώτη φορά αναφέρει την επιστροφή των ομήρων ως βασικό μέλημα του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας.

Στα πεδία της Γάζας είναι ξεκάθαρο εδώ και τρεις τουλάχιστον ημέρες πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί με πολύ συγκεκριμένους στόχους αλλά εντελώς άγνωστο ακόμη και για τους μετέχοντες στις μάχες χρονοδιάγραμμα.

Όσο πιο βαθιά στη Γάζα μπαίνει ο ισραηλινός στρατός τόσο θα κινδυνεύουν οι ζωές των ομήρων. Τα αντίποινα από την πλευρά της Χαμάς δεν θα πρέπει να αποτελούν κάτι ακραίο, ειδικά μετά την αγριότητα την οποία επέδειξαν οι κομάντο στις αρχές του μήνα.

Αυτό που θα είναι «αβάσταχτο» για τον λαό του Ισραήλ είναι οι εκατοντάδες απαχθέντες να πέσουν θύμα των ισραηλινών όπλων.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας έστω σε επιχειρησιακό επίπεδο ανάμεσα σε Χαμάς και ισραηλινό στρατό, με το Ισραήλ σε όλους τους τόνους να σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια προσέγγιση.

Η Χαμάς έχει ανοιχτά απειλήσει πως μπορεί να δένει κατά μόνας ομήρους σε κτήρια ή καίρια σημεία επιθέσεων του IDF και πλέον έχει το «πάνω χέρι» καθώς η υποτίμηση των απειλών της τα τελευταία χρόνια οδήγησε στο πρόσφατο λουτρό αίματος.

Η δύσκολη εξίσωση σήμερα δεν έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ κινείται στο πεδίο αλλά η άκρως εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στον επικεφαλής της κυβέρνησης και την κοινωνία.

Το σενάριο ο Νετανιάχου να έρθει αντιμέτωπος με συσσωρευμένη λαϊκή οργή ακόμη και μέσα στις υπάρχουσες πολεμικές συνθήκες για κάποιος είναι ακραίο αλλά σε κάθε περίπτωση υπαρκτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ