ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά μέσα: «Αμφισβητούμενης κυριαρχίας 153 νησιά» στο Αιγαίο

Τουρκικά μέσα: «Αμφισβητούμενης κυριαρχίας 153 νησιά» στο Αιγαίο
Τουρκικό αεροσκάφος F-16 στη Μεσόγειο AP Photo/Khalil Hamra

Επιστρέφουν οι εμπρηστικές δηλώσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Ειδικότερα, στο δελτίο ειδήσεων του HALK TV αναφέρθηκε πως «η κυριαρχία πολλών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Μιλάμε για περιοχές που θα έπρεπε να βρίσκονται στην τουρκική κυριαρχία καθώς είναι Οθωμανική κληρονομιά. Μιλάμε για εδάφη της πατρίδας μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, και εκεί είναι Γαλάζια Πατρίδα».

«Που φτάσαμε; Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Παραβίασε τις συνθήκες, εισέβαλε, ύψωσε σημαία, έχτισε φυλάκια και τα στρατιωτικοποίησε» συμπληρώνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το TGRT HABER, στο οποίο γίνεται αναφορά για τη Ζουράφα που «βρίσκεται σε απόσταση 6.4 μιλίων από την Σαμοθράκη που ανήκει στην Ελλάδα. και σε απόσταση 14.2 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Έχει μέγεθος 9 τ.μ. Εδώ βρίσκεται η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Αλεξανδρούπολη και να θυμίσουμε εκεί βρίσκονται και οι αμερικανικές βάσεις».

«Oι Έλληνες μιλούν για "γκρίζες ζώνες", το δικό μας ναυτικό μιλάει για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες. Το υπουργείο Εξωτερικών τα αναφέρει ως "γεωγραφικούς σχεδιασμούς". Τους αρέσει να δημιουργούν ορολογίες. Αλλά εδώ μιλάμε για 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες» ισχυρίστηκε ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίς, όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ