ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Ciaran: Ισχυροί άνεμοι σε Γαλλία και Βρετανία - Σε συναγερμό οι αρχές

Καταιγίδα Ciaran: Ισχυροί άνεμοι σε Γαλλία και Βρετανία - Σε συναγερμό οι αρχές
Δέντρα ξεριζώθηκαν από την καταιγίδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mike Householder

Σε συναγερμό βρίσκονται Βρετανία και Γαλλία για την  καταιγίδα  Ciarán η οποία άρχισε να πλήττει τμήματα  των δύο χωρών με ισχυρές βροχές και ισχυρούς ανέμους ταχύτητας έως και 200 χλμ/ώρα.

Διακοπές ρεύματος και πεσμένα δέντρα αναφέρθηκαν ήδη στη Βρετάνη, τη βορειοδυτικότερη περιοχή της Γαλλίας, και 51 προειδοποιήσεις για πλημμύρες ήταν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της καταιγίδας. Επίσης ορισμένα δρομολόγια πλοίων, τρένων και πτήσεων έχουν ήδη ακυρωθεί.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποίησε ότι η στάθμη του ποταμού Μπαν στο Μπάνμπριτζ έχει ανέβει «επικίνδυνα». Η προειδοποίηση ακολουθεί τις σοβαρές πλημμύρες στο κέντρο της πόλης Νιούρι και τη μερική κατάρρευση μιας γέφυρας στο βόρειο Λουθ.

Στο Νιούρι, η αστυνομία συνέστησε στον κόσμο να αποφύγει το κέντρο της πόλης λόγω «πρωτοφανούς πλημμύρας». Μεγάλα τμήματα της πόλης βρίσκονται για ώρες κάτω από το νερό.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βρετανία πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η καταιγίδα Babet εξαπέλυσε τη δύναμή της σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Έφερε εξαιρετικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Σκωτίας, ενώ ισχυρές, επίμονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης μεγάλο μέρος της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Χιλιάδες σπίτια επλήγησαν από πλημμύρες και τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταιγίδας, αναφέρει σε έκθεσή του το Met Office.

Έκκληση Μακρόν

Με μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο Instagram , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους κατοίκους των τμημάτων που βρίσκονται σε εγρήγορση να μην ρισκάρουν. «Μια μεγάλη καταιγίδα θα πλήξει μέρος της χώρας. Μείνετε στο σπίτι και ελέγξτε τους απομονωμένους αγαπημένους σας», έγραψε.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Ciaran στη Γαλλία έχουν κινητοποιηθεί 12.500 πυροσβέστες σε όλη την επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ