ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ - Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ - Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου
Ο Χασάν Νασράλα σε ομιλία του (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Hussein Malla

Τη σιωπή του σπάει σήμερα  (3/11) ο Χασάν Νασράλα ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για πρώτη φορά από την έναρξη του του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Η ομιλία που θα κάνει σε οπαδούς του μέσω οθονών που θα στηθούν σε διάφορα σημεία εκτιμάται από πολλούς ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις της Χεζμπολάχ, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συγκρούονται καθημερινά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη μέτωπο διευρύνοντας την σύγκρουση.

Η ομιλία από μόνη της έχει σημασία, καθώς οι εμφανίσεις του είναι σπάνιες, δεν ανακοινώνονται προκαταβολικά, όπως σε αυτή την περίπτωση, ενώ κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 55 μαχητές, ενώ το Ισραήλ αναφέρει ότι έξι στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Η ιδέα και μόνο ότι ο νότιος Λίβανος να γίνει εκ νέου εμπόλεμη ζώνη δεν αρεστή στους κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή έχει βιώσει μια 15ετή κατοχή από το Ισραήλ μεταξύ 1985 και 2000.

Η χώρα υποφέρει από πολυετή οικονομική κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς μια σωστά λειτουργούσα κυβέρνηση.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να πλήξουν βαθιά το ισραηλινό έδαφος, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί μια απάντηση μεγέθους που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.

Με τη σειρά τους οι ΗΠΑ, οι οποίες φέρεται να προέτρεψαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Το μήνυμα έχει αποδέκτη και τη Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν που την υποστηρίζει, καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο BBC ότι ο Νασράλα - ο οποίος είναι γνωστός για τις φλογερές αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές ομιλίες του - παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία της ομάδας, παρά τη δημόσια σιωπή του.

«Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όλες τις λεπτομέρειες», δήλωσε η πηγή. «Κάνουν συνεχώς υπολογισμούς».




ΔΗΜΟΦΙΛΗ