ΚΟΣΜΟΣ

«Θάλαμος αερίων» το Νέο Δελχί - Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση

«Θάλαμος αερίων» το Νέο Δελχί - Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση
Χαμηλή η ορατότητα λόγω του νέφους AP Photo

Κάτω από ένα τοξικό σύννεφο καλύφθηκε το Νέο Δελχί την Παρασκευή (3/11) καθώς ο δείκτης μέτρησης της ποιότητας του αέρα στην πόλη χτύπησε κόκκινο ξεπερνώντας κατά 100 φορές το όριο που θεωρείται υγιές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η μέτρηση αυτή φέρνει την πρωτεύουσα της Ινδίας στην κορυφή ενός καταλόγου που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και έχει καταρτιστεί από τον ελβετικό όμιλο IQAir, ο οποίος έθεσε τον δείκτη AQI της ινδικής πρωτεύουσας σε 640 στην κατηγορία «επικίνδυνος» ακολουθούμενος από 335 στην πακιστανική πόλη Λαχόρη.

Μια ένδειξη 0-50 θεωρείται καλή. Οτιδήποτε μεταξύ 400-500 είναι ανθυγιεινή.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης σχολεία έκλεισαν και απαγορεύτηκαν οι μη απαραίτητες κατασκευές γύρω από το Δελχί.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο εποχιακός συνδυασμός χαμηλότερων θερμοκρασιών, η έλλειψη ανέμου και η καύση άχυρων στις γειτονικές αγροτικές πολιτείες προκάλεσε έξαρση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Πολλοί από τους εκατομμύρια κατοίκους του Νέου Δελχί παραπονέθηκαν για ερεθισμό στα μάτια και φαγούρα στο λαιμό, ενώ ο αέρας πήρε ένα πυκνό γκρι χρώμα.

Την Κυριακή, στην πολιτεία Παντζάμπ σημειώθηκε αύξηση 740% στις πυρκαγιές αγροκτημάτων, με περισσότερες από χίλιες να καταγράφονται σε μία μόνο ημέρα. Άλλες αιτίες ρύπανσης στην πόλη είναι οι εκπομπές των αυτοκινήτων, οι κατασκευές και η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια απορριμμάτων.

Το Δελχί, όπου ζουν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι, κατατάσσεται τακτικά ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο. Σύμφωνα με τον φετινό δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα, που καταρτίστηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι κάτοικοι του Δελχί θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζωή τους κατά 11,9 χρόνια λόγω του κακού αέρα που αναπνέουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ