ΚΟΣΜΟΣ

H «αναμέτρηση του αιώνα» Μοχάμεντ Άλι - Τζο Φρέιζιερ στο σφυρί

H «αναμέτρηση του αιώνα» Μοχάμεντ Άλι - Τζο Φρέιζιερ στο σφυρί
Το εσωτερικό των γαντιών, που φορούσε ο Μοχάμεντ Αλί με αντίπαλο τον Τζο Φρέιζιερ στις 8 Μαρτίου του 1971, απεικονίζονται σε αυτήν την φωτογραφία, η οποία περιήθλε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 Goldin Auctions/Handout via REUTERS

Το αθλητικό σπασουάρ, που φορούσε ο Τζο Φρέιζιερ (Joe Frazier), και τα γάντια που φορούσε ο Μοχάμεντ Αλί (Muhammad Ali) στον μεταξύ τους ιστορικό αγώνα του 1971 βγήκαν σε δημοπρασία.

Ο Αλί είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση τον Οκτώβριο του 1970 μετά από πολύχρονη απουσία, εξαιτίας της τιμωρίας του από τις αμερικανικές αρχές για την άρνησή του να καταταχθεί στο στρατό.

Το ανυπότακτο πνεύμα του Αλί είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί ο τίτλος του πρωταθλητή και να αποκλειστεί από κάθε αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ για τρεισήμισι χρόνια, πλέον της καταδίκης του σε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ποινή που ωστόσο αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις 8 Μαρτίου του 1971, στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, ο Αλί διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών από τον νέο πρωταθλητή Φρέιζιερ. Ηττήθηκε για πρώτη φορά στη σταδιοδρομία του, χάνοντας στα σημεία από τον επίσης αήττητο Φρέιζιερ, μετά από αγώνα δεκαπέντε γύρων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «η αναμέτρηση του αιώνα». Η αναμέτρηση είχε λάβει μεγάλους κοινωνικοπολιτικούς συμβολισμούς: ο μουσουλμάνος Αλί προβαλλόταν ως η φωνή αντίδρασης του καταπιεσμένου μαύρου και ο Φρέιζιερ ως ο υποταγμένους στο λευκό κατεστημένο «μπαρμπα-Θωμάς».

Boxing jockstrap spasoir 2016 07 11T185818Z 375440732 S1AETOZZLAAB RTRMADP 3 AUCTION BOXING

Το σπασουάρ που φορούσε ο μπόξερ από τη Φιλαδέλφεια (Philadelphia) στην «αναμέτρηση του αιώνα». Η φωτογραφία δόθηκε στο Reuters τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 - Πηγή: Goldin Auctions/Handout via REUTERS

Μετά από 45 χρόνια το σπασουάρ που προστάτευε τα γεννητικά όργανα του Φρέιζιερ, αναμένεται να πωληθεί στην τιμή των 10.000 δολαρίων και, όπως αναφέρει το Reuters στο σχετικό του ρεπορτάζ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 5.000 δολάρια.

Η δημοπρασία, που λήγει στις 4 Αυγούστου, διεξάγεται από εταιρεία Goldin Auctions που εδρεύει στο Ράνεμιντ (Runnemede) της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ (New Jersey).

Τα γάντια του Αλί αναμένεται να πιάσουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον Κεν Γκόλντιν (Ken Goldin), ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 250.000 δολάρια.

«Κάποτε ο κόσμος αστειευόταν για τις δημοπρασίες σπασουάρ ως παράδειγμα πρόκλησης», δήλωσε στο Reuters. «Σήμερα έχουμε ένα για πούλημα».

Τα παραπάνω αναμνηστικά βγήκαν προς πώληση ένα μήνα μετά το θάνατο του 74χρονου Αλί σε νοσοκομείο της Αριζόνα. Ο Φρέιζιερ είχε «φύγει» πρώτος το 2011 σε ηλικία 67 ετών.

Μετά τον θρυλικό αγώνα ο προπονητής του Φρέιζιερ, Ντέιβιντ Γουλφ (David Wolf), ζήτησε και πήρε το σπασουάρ του πρωταθλητή. Βρέθηκε στο διαμέρισμα του Γουλφ στη Νέα Υόρκη, μετά τον θάνατό του το 2009.

Μετά από ένα σχεδόν αιώνα, τα σύμβολα της δύναμης έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, αφήνοντας πίσω τους στοιχήματα.

Boxing Ali 2016 07 11T185815Z 835560085 S1AETOZZKXAA RTRMADP 3 AUCTION BOXING copy

Τα γάντια που φορούσε ο Μοχάμεντ Αλί στην «αναμέτρηση του αιώνα» απεικονίζονται σε αυτήν την φωτογραφία που περιήθλε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 - Πηγή: Goldin Auctions/Handout via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ