ΚΟΣΜΟΣ

Τούσκ: Πάση θυσία η διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν - Νέα Σύνοδος Κορυφής για προσφυγικό

Τούσκ: Πάση θυσία η διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν - Νέα Σύνοδος Κορυφής για προσφυγικό
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση τους στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/EUROPEAN UNION

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ελεύθερη ζώνη Σένγκεν ανέπαφη μέσω μιας χρηστής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν με τους Αφρικανούς ηγέτες στις 9 Νοεμβρίου, στην Βαλέτα της Μάλτας, για να συζητήσουν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ ο Τούσκ συγκάλεσε εκ νέου μια ανεπίσημη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Νοεμβρίου.

Στην επιστολή με την οποία προσκαλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τούσκ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς 218.000 πρόσφυγες – αριθμός ρεκόρ – διέσχισαν την Μεσόγειο τον Οκτώβριο.

"Όπως έχω προειδοποιήσει νωρίτερα, ο μόνος τρόπος να μην διαλύσουμε την συνθήκη Σένγκεν, είναι να εξασφαλίσουμε την σωστή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε." έγραψε ο Τούσκ.

"Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε ανέπαφη την Σένγκεν, κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποκάτασταση των συνόρων πρέπει να σταματήσει. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χειρότερο, πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας."

Ο Τούσκ, στην επιστολή του προσθέτει ότι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν μέχρι στιγμής, στα οποία περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής προσφύγων και η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ